Aki a forintot bántotta, nagyot kaszált

Vágólapra másolva!
Akinek volt türelme kivárni, annak kellemesen indult a mai nap. A PLNHUF vételi pozíciónk elérte a kitűzött 75.00-ös célárfolyamot, így a tavaly nyáron kicsivel 68 alatt vett zlotyin több mint 10 százalékos nyerőt húzhatunk be.
Vágólapra másolva!

Sajnos, nem sajnos, a forint az elmúlt napokban vagy inkább hetekben gyorsuló ütemben értékelődött le, ami több tényező együttes hatásának köszönhető.

Az egyensúlyinak látszó 290-300 közti sávból a többi fejlődő piaci deviza gyengülése billentette ki a forintot, de ugyanilyen fontos tényező az MNB kommunikációja, mely szerint további monetáris lazításra van lehetőség. Kisebb mértékben a rendkívül sajnálatos ukrán helyzet is szerepet játszik a forint gyengülésében.

A jelenlegi helyzetben egyébként jó esély van további forint esésre is, gyakorlatilag bármely más devizával szemben. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ha ez valóban így történne, akkor az nem elsősorban az ország gazdasági fundamentumainak szól, sokkal inkább az egyre alacsonyabb kamatszintnek, ami egyre kisebb vonzerőt jelent a külföldi szereplőknek.

Miért tartson valaki forintot 2,7 százalékos alapkamat mellett, ha tarthat likvidebb, kedvezőbb növekedési kilátásokkal bíró és alacsonyabb eladósodottsággal terhelt lengyel zlotyit, 2.5 százalékos alapkamattal. Nyilván a profi befektetők diverzifikálják befektetéseiket és nem fogjak nullára radírozni forint állományukat így sem, de könnyebb szívvel engednek el magyar eszközöket és adnak alacsonyabb súlyt a magyar, bóvli kategóriájú portfólióknak.

Nem állítom, hogy a magyar forint lesz a következő török líra, de az alacsony kamatkörnyezet biztosan nem tartja távol az esetlegesen forint ellen spekulálókat, és azt is fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi gyengülés kellemes nemzetközi hangulat mellett zajlik. Ha esetleg csökkenni fog a kockázatvállalási kedv, akkor a forint sérülékenysége is jobban ki fog domborodni.

PLNHUF napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

EURHUF napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu