Lazítani a sűrűjében

buddhify 2, iOS, android, applikáció, meditáció, munkahelyi stressz
Ha csak néhány percre van szükséged, hogy feltöltődj, nyugodtan meditálj munka közben
Vágólapra másolva!
Mi köze lehet a meditációnak a munkához? Hogy lehet egy napon említeni az egyszerre relaxált és éber tudatállapotot azzal, amikor csak úgy ömlenek ránk a feladatok? 2014-et írunk, így hát tulajdonképpen nem is meglepő a válasz: egy applikáció segítségével.
Vágólapra másolva!
Ha csak néhány percre van szükséged, hogy feltöltődj, nyugodtan meditálj munka közben Forrás: buddhify.com

A Buddhify 2 úgy úsztatja be a meditáció lehetőségét a hétköznapokba, a munkába, és minden olyan közhelybe, amely tartalmazza a rohan ige valamely formáját, hogy minket közben nem szakít ki belőle. Palettája elemeit nevezhetnénk webkettes belső csendnek, mobil lebegésnek, okoseszköz-relaxációnak.

A meditáció fogalma körülbelül annyira szerteágazó, mint a sporté. Sokan úgy vélik, emiatt maga a szó legalább annyira üres, mint a tudatunk gyakorlás közben. Meditáció nincs, csak meditációk, de az ezerféle irányban, és ha ezt az esernyőkifejezést használjuk, akkor éppen nem mondunk semmit. De mindannyian értünk alatta valamit, és általában nem szorul magyarázatra, mi köze lehet ahhoz a tudatállapothoz, amikor szétvet az ideg, vagy éppen kicsavarta az agyunkat a munka.

Az alkalmazás nem törődik azzal, keleti, vagy nyugati az életszemléletünk, hogy mekkora a gyakorlatunk a meditációban, sem azzal, van-e épp időnk mindent félbehagyni, mindent elhajigálni. És ez az a pont, ahol beléphet a technológia: az olyan elemek, mint a különböző lelkiállapotokra kínált vezetett meditációk, a parttalan meditációt mérő óra, és a gyakorlati javaslatok arra, hogyan őrizzük meg a fókuszált, tiszta tudatosságot, egyszerűen kimosolyogják a „Nem érek rá”-kifogást.

A Buddhify egérutat kínál, gyors kiszakadást, gyors és alapos feltöltődést. Akár állunk a sorban, akár csak megesz a stressz az íróasztalunknál. Ha ledőlnénk, de nem tehetjük, ha egy mély szippantás levegőre van szükségünk. Az app szerint olyannyira nem kell visszahúzódni egy barlangba, ha meditálni szeretnénk, hogy ad vezetett szöveget kifejezetten online munkához.

Ez az egyperces videó végigfut a részleteken:

A közösségi média most sem tesz lakatot a szájára, a recenziók vegyesek. Egy egyetemista nem győzi dicsérni, mekkora segítség számára az app a PhD-zés okozta extrém stressz közepette, amikor már rémes állapotban van az immunrendszere, és minden vizsga után megbetegszik. Az egyetlen kritikai megjegyzése, miközben megtudhatjuk, hogy jobban alszik és jobb technikával lélegzik, hogy nem jön be a vezetett meditáció szövegét olvasó – hadd ne kerüljük meg az online folklór e remek kifejezését – versmondó lány hangja. Egy másik felhasználó arról számol be, hogy őt korábban a bevett tévhit tartotta vissza, miszerint a relaxációhoz különleges műgonddal kell helyszínt választani, és persze nem lehet akármikor. A kép nem lehetne teljes az elégedetlen és őszinte hang nélkül: olyan recenzens is megszólal, aki panaszolja, hogy félkész az alkalmazás, hogy a gesztusrendszer egy digitális őslakos számára amatőr, hogy az interface csinos, de megtévesztő, hogy túl sok a fölösleges érintőfelület, illetve annak iróniájáról, hogy egy nyugtatónak szánt alkalmazás bénaságaitól a falat kaparja.

De hát arra való a közösségi média, hogy senki ne takargassa a véleményét. Mi azért mindenkinek ajánljuk, akinek tényleg csak egy egész kicsi segítség, egy egész enyhe kanyar kell ahhoz, hogy megrázza magát, és egy erőtlen szakasz után megint úgy teljesíthessen, ahogy azt elvárja saját magától. A legújabb verzió csak iOS rendszeren fut, a korábbi androidos telefonon is. Az Appstore-ban az ára USD 1,99.