Kicsit magára talált a forint

EURHUF 3 perces grafikon
Vágólapra másolva!
A reggeli új kétéves mélypontról visszakapaszkodott a forint az euróval szemben. Előbb az árfolyam a 314,7-es szintbe is belekóstolt, délutánra azonban egészen 312 alá ért a magyar deviza.
Vágólapra másolva!

16:30: Visszafordult a forint

Visszafordult mélypontjáról a forint, az EURHUF árfolyama egészen 312 alá erősödött vissza. Ebben szerepet játszik a valamelyest javuló nemzetközi hangulat is, ugyanis a forint mellett a zloty és a cseh korona is erősödni tud.

EUR/HUF árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu

09:11: Kétéves mélyponton a forint

Tegnap még csak kóstolgatta két éves mélypontját a forint, ma viszont már meg is döntötte azt a 314,7-es szint közelében.

A gyengülés azután következett, miután Varga Mihály reggel az M1-en, illetve az MR1-en is arról beszélt, hogy a forint árfolyamának változása nem fog nagyobb hatást gyakorolni a költségvetésre. Elmondása szerint forint gyengülése okozhat többletkiadást a költségvetésnek, hiszen az idei büdzsét 296 forintos euróárfolyammal tervezték, de ez valószínűleg nem jelent olyan mértékű változást, amit ne lehetne fedezni a tervezett 220 milliárd forintos tartalékból.

Varga a forint gyengülésének két okáról beszélt, az egyik az ukrajnai politikai események, a másik az amerikai pénzcsapok elzárása. Arra számít, hogy Ukrajnában a helyzet hamarosan rendeződik.

EURHUF 3 perces grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Legutóbb 2012 januárjában járt hasonló szinteken a forint az euróval szemben, ráadásul akkoriban 317 felett is járt az árfolyam. Sőt, 2011 decemberében állította fel mindekori mélypontját a forint, amikor az EURHUF 324,2 közelében is járt.

A forint folytatódó gyengülése esetén mindenképpen érdemes lehet az imént említett szintekre figyelni, hiszen ezek szabhatnak gátat az árfolyamnak.

EURHUF heti grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu