Nagy rali bontakozott ki Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Hatalmas rali indult ma az ukrán tőzsdén, miután Janukovicsot megfosztották hatalmától és május 25-re kiírták az előrehozott elnökválasztást. Az enyhülő feszültségekre pedig az ukrán részvényindex több mint 12 százalékos pluszba lendült, emellett pedig az ország csődkockázati felára (CDS) és a dollár alapú államkötvényhozamok is nagyobb csökkenésnek indultak.
Vágólapra másolva!
  • Őrült emelkedésbe kezdett az UX ukrán tőzsdeindex a hétfői kereskedésben, miután a hétvégén menesztették Viktor Janukovics ukrán elnököt és május 25-re kiírták az előrehozott választásokat.
  • Az UX több mint 12 százalékkal emelkedik, és 2012 szeptembere óta nem látott magasságokban található.
Az ukrán részvényindex értéke (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu
  • A hétvégén kinevezett pénzügyminiszter, Yuri Kolobov hétfői közleményében úgy fogalmazott, hogy nagyjából 35 milliárd dolláros külföldi segítségre van szüksége Ukrajnának a következő két évben. Egyébként idén nagyjából hat milliárd dolláros összeget kell törlesztenie Ukrajnának.
  • Közben az USA, az EU és az ENSZ is elismerte az új ukrán hatalmat, ellenben Moszkva elítélte Janukovics elnök leváltását és visszahívta ukrajnai nagykövetét.
  • Emellett az orosz gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, hogy Oroszország megemeli az Ukrajnából érkező termékekre az importvámot, ha Kijev megköti az UE-val a társulási és szabadkereskedelmi egyezményt, írja a Handelsblatt.
  • Ma egyébként nagyot csökkent az ukrán csődkockázati felár (CDS) nagysága, valamint a dollár alapú ukrán államkötvényhozamok is mérséklődtek. A hrivnya ellenben tovább gyengült az euróval és a dollárral szemben is.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu