Újabb milliárdok hullhatnak a Vivendi ölébe

2014.02.24. 11:13

Újabb leányának eladásából juthat milliárdokhoz a Vivendi, a Les Echos értesülései szerint ugyanis egy kábelszolgáltató társaság venné meg a médiacég francia távközlési egységét. Az ügyléet állítólag 15 milliárd euróra értékeli az értékesítés előtt álló SFR-t.

  • A Les Echos értesülései szerint a Vivendi a szintén francia Numericable kábelszolgáltatóval folytat tárgyalásokat mobilos egységéről, az SFR-ről. A tranzakció értelmében a Vivendi 32 százalékos tulajdonos maradna leányában, míg a fennmaradó részt partnere szerezné meg.
  • A napilap információi szerint az ügylet alapján 15 milliárd euróra tehető az SFR értéke, ugyanakkor a megjelenteket egyik fél sem kívánta kommentálni. Mivel a tranzakció részletei nem ismertek, ezért még korai lenne megmondani, hogy Vivendi mennyi pénzt kaphat, mindenesetre, ha a 3,8 milliárd eurós kapitalizációval bíró Numericable többségbe akar kerülni a közös cégben,  akkor vélhetően a pénztárcájába kell majd nyúlnia.
  • A Vivendi vezetése még tavaly novemberben tett ígéretet arra, hogy júniusig leválasztja francia távközlési egységét, melyre az elmúlt években komoly nyomást helyezett a szolgáltatók között dúló árháború. Piaci részesedése ezért időről időre egyre kisebb, ami a bevételek mellett az eredményre is nagy befolyással van.
  • Nem az SFR lenne az első leány, melytől megszabadulna a Vivendi, tavaly mintegy 14 milliárd dollár fejében értékesítette a világ egyik meghatározó számítógépes játékfejlesztőjében, az Activision Blizzardban, illetve a Maroc Telecomban meglévő részesedését. A francia médiacégnek ezen kívül három egysége van: a Canal+, a Universal Music, és a GVT.
Vivendi napi grafikon (Párizs)Forrás: Bloomberg, Investor.hu