Bajt jelez Warren Buffett rettegett mutatója

Vágólapra másolva!
Nem sok jóra számíthatunk egy fontos adat szerint, a Warren Buffett által is gyakran emlegetett mutatószám ugyanis azt mutatja, a részvények már csúnyán túlértékeltek.
Vágólapra másolva!

Warren Buffett a tőzsde teljes piaci kapitalizációját, és az éves amerikai GDP-t viszonyítja egymáshoz, ami alapján az amerikai tőzsde már az éves GDP 115,1 százalékát teszi ki. Buffett szerint ez remekül mutatja az ország gazdasági teljesítménye, és a befektetők értékítélete közötti kapcsolatot, amennyiben ugyanis 100 százalék fölé kúszik a mutató, akkor már kezdhetünk aggódni a részvényeink túlárazottsága miatt. Csak egy kis adalék:

  • A 2000-es dotkom lufi idején a mutató értéke: 183 százalék.
  • A 2007-es ingatlanpiaci lufi tetőzése idején a mutató értéke: 135 százalék.
  • Most, ahogyan fentebb szerepel a mutató értéke: 115 százalék.

Amikor pedig mélyen 100 százalék alatt járt a tőzsdei kapitalizáció GDP-hez viszonyított értéke, akkor általában jókora emelkedés várt a piacokra:

  • Az 1975-ös medvepiac idején a mutató: 75%
  • A 2009-es mélypontnál a mutató: 73%

Most akkor kezdhetünk aggódni?

Természetesen attól még, hogy 115 százalékon áll a rettegett mutató, közel sem biztos, hogy nem kúszik még magasabbra az árfolyamok szárnyalása közepette. Azt ugyanis tudjuk, attól még hogy valami emelkedik/esik, nem biztos, hogy egyből korrekciós szakasz következik.

Azt viszont Warren Buffett is kiemeli, noha a mutató meglehetősen leegyszerűsített, remekül mutatja a befektetők hozzáállását a tőzsdéhez, 100 százalék felett pedig már nem igazán beszélhetünk arról, hogy a pesszimizmus lenne az úr..