Hatalmas pofont kapott a magyar tőzsde

Vágólapra másolva!
2,6 százalékot esett ma a BUX index, ami utoljára 2013. július 19-én, Csányi Sándor OTP-bejelentésének napján fordult elő utoljára. Minden nagyobb magyar papír rendesen kapott ma a pofonokból.
Vágólapra másolva!
  • Elsőként a Molt kell megemlíteni, ami gyorsjelentésével nem tudta elkápráztatni a befektetőket, és a reggeli nagyobb pofon után végül nem tudott felállni a padlóról. 3,6 százalékot zuhant az olajpapír.
  • Késő délelőtt aztán a Magyar Telekom árfolyamában is nagyobb eladói nyomás bontakozott ki, 337 forintról percek alatt 326 forintig ütötték vissza a részvényt, és végül alig sikerült felette zárnia a részvények, a 328 forintos záróárával. Ez 1,8 százalékos mínusz.
  • Kora délután aztán valami a Richternél is elpattant, miután az addig stabil 4000 forint közelében történő oldalazást előbb egy, majd később még egy eladói hullám követte, és 3840 forinton is járt a gyógyszergyártó. Zárásra minimális erősödést sikerült innen csak elérni, 3 860 forinton zárt a Richter, 3,6 százalékos mínuszban.
  • Az utolsó órákban pedig az OTP-t is megtalálták az eladók, 4 165 forintra lökték vissza az árfolyamot. Ennek hátterében a devizahitelesekkel kapcsolatos további bizonytalanság, valamint az ukrán fejlemények állhatnak.
  • A kisebb papírok közül az FHB tudott minimális emelkedést felmutatni, míg a Rába, vagy épp a TVK több százalékos mínuszban zárt, a PannErgy-vel egyetemben.
  • A forint ugyanakkor jól szerepelt ma, miután 308,6 közelében jár ma az euróval szemben, ráadásul a dollárral szemben is 0,5 százalékos erősödés mutatkozott. (USDHUF:224,5)

Közben a nyugat-európai piacokon nem igazán volt jó ma a hangulat, a főbb indexek nem tudtak emelkedéssel zárni, bár az utóbbi hetekben látott jó forma után némileg indokolható is lehet egy természetes korrekció. Az amerikai piacokon pedig hasonló iránytalanság mutatkozik, hiába ment új csúcsra tegnap az S&P 500, egyelőre nem sikerült visszatérni az 1 850 pont fölé.

Könnyen lehet, hogy a befektetők már a pénteki GDP-adatokat várják, de a holnapi tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó adatok is izgalmasak lehetnek. Alapvetően azonban elmondható, hogy egyelőre nincs olyan rossz hangulat sem a nyugat-európai, sem az amerikai, sem pedig a régiós tőzsdéken, ami indokolná a BUX mai gyengélkedését.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu