Milliárdokat spórolt az OTP bukásán Csányi

csányi sándor, otp, Kétes üzletember az OTP ellen
Vágólapra másolva!
Rég látott mélypontra süllyedt az OTP árfolyama csütörtökön, a helyzet pedig úgy tűnik, Csányi Sándort igazolja. A tavaly nyári, hatalmas visszhangot kiváltó OTP-eladásaival ugyanis több mint egymilliárd forintos veszteségtől óvta meg magát, ráadásul közben 1,8 milliárdot keresett az OTP kötvényeivel.
Vágólapra másolva!

Óriási buktát került el Csányi

Csütörtök reggel 4000 forint alatt is megfordult az OTP, amire 2013 közepe óta nem volt példa, akkor is csak rövid időre, napon belül volt itt (a záróárakat tekintve viszont 2012 végén volt utoljára 4000 alatt a részvény). A háttér összetett, de a közvetlen kiváltó ok a továbbra is feszült ukrán gazdasági és politikai helyzet lehet.

2013 nyarán épp azért merült alá az OTP, mert Csányi Sándor, illetve a hozzá köthető Bonitás több mint 10 milliárd forint értékben zúdított OTP-részvényeket a piacra, komoly riadalmat keltve. Az akkor közzétett adatok alapján Csányi a rapid, kétnapos eladási hullámban nagyjából 4555 forintos átlagáron értékesítette mintegy 2,34 millió darab részvényét. Július 18-án átlagosan még 4668 forinton adott el egy csomagot, 19-én viszont már csak 4369 forintos átlagár mellett vált meg a részvényektől.

A Csányi-sztori részleteit olvassa el korábbi elemzésünkben!

Ha ez a részvénypakk még mindig meglenne neki, akkor 4000 forintos árfolyamnál már 1,3 milliárd forintos veszteséget szenvedett volna el tavaly nyár óta rajta (3900 forinttal számítva pedig már 1,5 milliárd forintnál is nagyobb az összeg). Ettől óvta meg magát a bankvezér a határozott kilépéssel. Azt is érdemes megfigyelni, hogy az árfolyam lényegében nem járt még csak a közelében sem 5000 forint környékén, ahol Csányi megkezdte a nagy eladásokat, és a végül kialakult átlagárát is csak kétszer, nagyon rövid időre érte el a részvény.

Forrás: Investor.hu

A kötvényeken hatalmasat keresett

Csányi nemcsak a kiszállást időzítette tökéletesen. 2013-ban ugyanis nagy mennyiségben vásárolt az OTP speciális, visszahívható kötvényéből, az OPUS-ból (a kötvényről lásd a cikkünk végén a keretes írást), aminek árfolyama azóta is töretlenül menetel felfelé. A Csányihoz és feleségéhez köthető januári és áprilisi vételeken összesen 1,78 milliárd forint nyereség keletkezett.

Ez a profit javarészben az OPUS árfolyam-emelkedésének, és egy kisebb (mintegy 80 millió forintos) részben a forint euróval szembeni gyengülésének tudható be. 2013 végén még "csak" egymilliárd forint körül járt a profit a pozíción, azaz 2014-ben, alig két hónap alatt 800 millió forintot kerestek (bár realizálni legjobb tudomásunk szerint nem realizálták).

Forrás: Investor.hu

Az is igen látványos, ahogy az OPUS elszakadt az OTP árfolyamától, pedig korábban kéz a kézben jártak. Az elválás hajszálpontosan akkor történt, amikor Csányi kiszórta az OTP részvényeit, azaz pont jókor „nyergelt át” a kötvényekre. Kérdés persze, hogy Csányi sejtette-e meg jól a piac irányát, vagy éppen az ő lépései befolyásolták a többi befektető véleményét, és így az OTP részvények és kötvények közötti hangulatot.

Csányi a kötvényvásárlásai arra engedtek következtetni, hogy az OPUS-t az erre kijelölt időben a bank vissza fogja hívni, ezzel pedig középtávon is jelentős hozammal kecsegtetett a beszállás tavaly nyáron, 60 százalék körüli árfolyamon. A kötvény egyébként még visszahívás nélkül is elfogadható hozamot kínált a rendkívül alacsony eurós hozamkörnyezetben.

Eközben Csányi a részvényeladással áttételesen azt is deklarálta, hogy az OTP profitabilitását sok kockázat övezi, így részvénybefektetésként messze nem ideális. A stabil tőkehelyzet révén viszont a kötvények kifizetése nincs igazán veszélyben, így utóbbi a vonzóbb befektetés.

Forrás: Investor.hu

Mi is az az OPUS?

Az Opus egy speciális, meghatározott feltételek mellett OTP részvényekre átváltható, euróban kibocsátott kötvény. 2006-ban a FÁK térsége felé terjeszkedett az OTP, az orosz Investsberbank-csoport 96,4 százalékos részvénycsomagjának 373 millió eurós, illetve a Raiffeisenbank Ukraine 100 százalékos pakettjének 650 millió eurós vételárának előteremtéséhez azonban jelentős külső forrásokra volt szüksége. A bank ezen igényét elégítette ki részben az Opus kötvények közvetett módon történő kibocsátásával.

2006 októberében 31-én külföldi intézményi befektetők 514,3 millió euró értékben jegyeztek le az Opus Securities S.A. által zárt körben kibocsátott kötvényeket. Az Opus az így befolyt összeget 14,5 millió darab OTP törzsrészvény megvásárlására költötte, mely papírok az esetleges kötvényátváltás fedezetének is tekinthetők.

A kötvények 2011. október. 31. és 2016. október 17. között az OTP Bank Nyrt. törzsrészvényeire átválthatók, kamatuk 2016-ig évi fix 3,96 százalék, azt követően pedig a három hónapos európai irányadó bankközi hitelkamatláb, azaz az Euribor plusz 3 százalékpont. 2016. október 31-től a bank bármikor visszahívhatja a papírokat.