A gyenge forintot nyögik a kórházak

2014.02.28. 07:11

Az egészségügyi ellátáshoz szükséges anyagok, eszközök mintegy 80 százaléka importból származik, a gyenge forint pedig megdobja az árakat.

A forint tartós gyengülése már rövid távon is érzékelhetően áremelkedést és ebből eredően költségnövekedést okoz, mivel az egészségügyi ellátáshoz szükséges anyagok, eszközök mintegy 80 százaléka importból származik, és a hazai gyártású termékekhez felhasznált alapanyagok is döntően importból szerezhetők be – nyilatkozta a Világgazdaságnak az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke.

Molnár Attila azt mondta, hogy az egészségügyi beszállítók – mivel a kedvezőtlen irányú árfolyamváltozás őket is sújtja – egyre kevésbé toleránsak az amúgy is fizetési gondokkal küzdő kórházakkal szemben, és a forintgyengülésből eredő költségnövekedésüket igyekeznek érvényesíteni az áraikban.

A lap azt írta: a kényszerű drágulást képtelenség ellensúlyozni a hat éve változatlan betegellátási alapdíjakból úgy, hogy a finanszírozás elégtelensége és a kórház-konszolidáció elmaradása miatt az intézmények még tavalyról is jócskán hoztak át magukkal kifizetetlen számlákat.