Mire jó egy nyakatekert nevű biztosítás?

munkanélküli,
Ne engedjük, hogy a személyiségünket is kikezdje az állapot
Vágólapra másolva!
Létezik egy mentőöv a többszörös anyagi nehézségekre, például ha valaki elveszti az állását, a házastársának nincs fix jövedelme, ám ketten együtt még évekig nyögnek valamilyen tetemes hitelt. A PBA Praeventio felméréséből az derül ki, három felnőtt magyar lakosból kettő még sohasem hallott a jövedelempótló megoldásról. Pedig száz megkérdezettből harminckilenc kel és fekszik abban a tudatban, hogy belátható időn belül megszűnik az állása.
Vágólapra másolva!
Pedig van megoldás akkor is, ha valakinek nincs már sem jövedelme, sem tartaléka Forrás: --

A reprezentatív csoportról kiderült, hogy 47 százalékuk hosszú távú hitellel kell számolnia, 27 százalékuk volt már két hónapnál hosszabb ideig munkanélküli, és csaknem egyharmaduk bérezése olyan, hogy a jövedelmükből képtelenek lennének 1 hónapnál tovább megélni.

Az arány azért különös, mert a megkérdezettek 32 százaléka nyilatkozott úgy, hogy állása bizonytalan, bármikor megszűnhet – ők többségükben férfiak –, továbbá 7 százalékuk mondta azt, hogy egy éven belül új állás után kell nézniük. Ennek megfelelően a válaszadók 39 százaléka kerül vagy kerülhet olyan helyzetbe, hogy nagyon is szükség lenne e biztosítástípusra.

Mit tud?

A jövedelempótló biztosítás tehát fix kiegészítő juttatás munkanélküliség, tartós betegség vagy baleset miatt jövedelem-kiesés esetén. Halálesetkor egyösszegű térítést nyújt. 22 és 55 év közötti személyek vehetik igénybe, olyanok, akik magyarországi lakóhellyel és határozatlan munkaviszonnyal rendelkeznek. A biztosítás hat hónapon keresztül jár, az összeg maga a szerződéskötés idején nyilvántartott nettó bér maximum 70 százaléka.

Nem jár a térítés, ha munkaszerződést közös megegyezéssel bontották fel vagy a munkavállaló mond fel a munkahelyén, és értelemszerűen megszűnik, ha a biztosított időközben munkát talál. Nem jöhet továbbá létre a biztosítási megállapodás, ha a szerződő félt az utóbbi három évben munkanélküliként vették nyilvántartásba, valamint jelenlegi munkáltatójánál nem áll legalább egy éve folyamatos, legalább heti 30 órás alkalmazásban.

Hogy a jövedelempótló, gyakran „munkanélküliség” biztosítás néven emlegetett termék viszonylag ismeretlen, arra a Magyar Biztosítók Szövetsége adatai is rávilágítanak. A jövedelempótló a „különböző pénzügyi veszteségekre” kötött biztosítások kategóriájába tartozik. Ilyenből tavaly egész évben mindössze 1011-et kötöttek, összesen 1,9 milliárd forint értékben. Ez elenyésző a nem életbiztosítások közel 380 milliárdos díjbevételéhez képest. Még szállítmányok és kezesség biztosítására is a jövedelempótló termék 4–5-szörösét kötötték tavaly. Vass Gábor, a PBA Praeventio szakmai vezetője így magyarázza a helyzetet: „A termék azért nem vált még népszerűvé, mert a korábbi kormányzati ígéretekkel szemben nem jár hozzá adókedvezmény, ráadásul több feltételnek kell megfelelni. Ennek ellenére nagyon is valós, reális családi vészhelyzetben nyújt egyedülálló segítséget” – mondja.

A tartalékoknak többnyire hűlt helyük

A PBA Praeventio felmérésének adatai szerint a megkérdezettek 47 százalékát terheli valamilyen hosszút távú hitel – vagyis a munkanélküliség, hosszabb betegség, baleset komoly gondot okozna. Kétharmaduk helyzetét az is nehezíti, hogy a válságos évek szinte teljesen lemerítették tartalékaikat. 32 százalék nyilatkozott úgy, hogy tartós jövedelem-kiesés esetén mindennapi szükségleteiket csak a rákövetkező hónapban fedezné bevételük.

Hasonló arányban szerepeltek azok, akik 3 hónapig tartanának ki. Csupán a fennmaradó egyharmad képes legalább 6 hónapra elegendő családi tartalékot felhalmozni, amint a közgazdasági tankönyvek javasolják. Az országos elosztást tekintve nem meglepő, hogy utóbbi teljesítményre a legnagyobb arányban a budapestiek képesek.