10 milliárdos veszteség érheti a Molt

Mol napi grafikon
Vágólapra másolva!
Kedvezőtlen döntés született tegnap Horvátországban, aminek értelmében a Mol horvát leányának, az INA-nak olcsóbban kell átadnia a gázt. A lépés mintegy 10 milliárd forintos veszteséget eredményezhet.
Vágólapra másolva!
  • 2014. február 27-én a horvát gazdasági minisztérium javaslatára olyan döntések születtek, amelyek a kitermelt földgáz szabályozott áron történő átadására kötelezik az INA-t.
  • A döntés értelmében az INA gáztermelésének egy részét az állami tulajdonban lévő HEP-nek, mint piaci nagykereskedőnek adja át a lakossági fogyasztás fedezésére. A döntés az elosztók számára szintén kötelezővé teszi a HEP-től való gázátvételt.
  • Az INA - a Prirodni Plin révén - korábban 2,2000 kuna/m3 áron értékesített a lakossági szegmensnek, az új döntés értelmében az INA árbevétele 1,7058 kuna/m3 a lakossági fogyasztásra átadott gáz esetében. A HEP és az elosztók közötti átadási ár 2,4032 kuna/m3-re változik.
  • Az új szabály értelmében az INA az átadott mennyiség függvényében 250 – 350 millió kuna, azaz mintegy 10,2 – 14,2 milliárd forint árbevételtől esik el - derül ki a Mol közleményéből.
  • A kedvezőtlen hír ellenére a Mol jól teljesít, árfolyama 1,8 százalékkal magasabban áll, mint tegnap záráskor, ezzel pedig ismét visszakerült 13 000 forint fölé az olajpapír.
Mol napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu