Önmegsemmisítő mobil a Boeingtől

Vágólapra másolva!
Nem, nem felrobbanó mobilról van szó, és nem lesz a Boeing telefongyártó cég sem, viszont az amerikai cég védelmi üzletága valóban kínál majd olyan telefonokat, elsősorban kormányzati ügynökségeknek, akiknek fontos, hogy a bizalmas adatok ne kerüljenek illetéktelen kezekbe.
Vágólapra másolva!

A Boeing Black okostelefonja letörli az összes telefonon található adatot (hívást, üzeneteket, egyéb adatokat), ha az illetéktelenek kezébe kerül, vagy megpróbálják feltörni. Természetesen a cég nem árulja el milyen technológiával éri el a telefonok ilyen fokú biztonságát. A cég védelmi üzletága ezzel olyan kormányzati szerveket céloz meg elsősorban, akiknek fontos, hogy a bizalmas adatok ne kerüljenek illetéktelenek kezébe (vélhetően közöttük lehet az FBI, a CIA, vagy akár a katonaság).

Egyébként a Boeing már jelenleg is működtet biztonságos kommunikációs rendszert, például az amerikai elnök Air Force One repülőgépén, vagyis nem teljesen ismeretlen számára a terep.

Forrás: Boeing

Habár egyelőre a Boeing Black nincs kereskedelmi forgalomban, a társaságnál már keresik a potenciális ügyfeleket, mondta el a cég szóvivője a Reutersnek. A telefonokon egyébként Android operációs rendszer üzemel, és a telefon több mobilhálózatra is képes csatlakozni a normál telefonok egyével szemben. A Boeing nem hozza nyilvánosságra milyen vezetéknélküli szolgáltatóval, illetve mobilgyártóval dolgozik együtt, mondta el a cég.

Habár a Boeing mobiljáról már tavaly is felröppentek pletykák bizonyos techoldalakon, de az eheti hivatalos bejelentés előtt nem lehetett tudni, hogy mennyire igazak a pletykák. A telefonról egy bemutatóvideó található a cég honlapján.

Egyébként nem a Boeing az egyetlen cég, ami szeretné kihasználni az egyre növekvő igényt a visszakereshetetlen beszélgetések, üzenetváltások iránt. Egy svájci start-up cég, a Silent Circle épp a napokban a barcelonai Mobil World Congressen mutatta be Blackphone-ját, ami elviekben biztonságosabban működik, mint egy átlagos telefon (egyébként ezen is Android operációs rendszer fut). Sőt már azt is bejelentették, hogy a spanyol Geekphone-nal együtt dolgoznak a Blackphone következő generációján.

Az új telefon előreláthatólag túl nagy hatással nem lesz a Boeing eredményességére, de meglévő ügyfélbázisát esetleg szélesítheti. A cég részvényei egyébként meglehetősen rosszul indították az évet, több mint 15 százalékot zuhantak a 145 dollár körüli csúcsokról, ahonnan egyelőre csak kisebb mértékben jött vissza az árfolyam.

A Boeing árfolyama (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu