Megint a rezsiről szóltak a hírek

Vágólapra másolva!
A kormány napirenden tartja a rezsicsökkentés témáját, ez a hét sem volt kivétel. A hét magyarországi régióból négy az unió 20 legszegényebb térsége közé tartozik, a téli közmunkaprogramok felfutásának köszönhetően csökkent a munkanélküliség. És megint nyert a Közgép. Ez történt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Hétfői ülésén tárgyalt az Alkotmánybíróság arról, hogy az alkotmányba ütköznek-e a devizahitel-szerződések, illetve lehet-e utólag olyan törvényt hozni, amely módosítja a bankok és ügyfeleik között kötött szerződéseket. Döntés azonban egyelőre nem született.

Mindig van lejjebb, különösen, ha a hazai lakásépítésekről van szó: 2013-ra 30 százalékkal kevesebb lakás épült, mint 2012-ben. Az épített lakások számában évről évre harmadával csökkentő tendencia 2009 óta tart.

S úgy tűnik, mindig van lejjebb akkor is, ha a hatósági energiaárakról, van szó, legalábbis egyelőre. A hét elején arról szóltak a hírek, hogy az alapdíjakat csökkentené, vagy szüntetné meg a kormány. Ám kiderült, hogy mégsem, csak a mérőórák cseréje lesz ingyenes. Emellett a kormány elrendelte a Főgáz teljes fogyasztóvédelmi átvilágítását is.

Megjelent a héten a kormányrendelet, amely nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti a Takarékbank és a Magyar Takarék összefonódását, így a Gazdasági Versenyhivatal azt nem vizsgálhatja. Még nem hirdették ki hivatalosan, hogy a Magyar Takarék nyerte meg a Takarékbank 55 százalékos részvénypakettjét, de ami eddig is nyilvánvaló volt, immár még nyilvánvalóbb. A bank eladásának befejezéshez közeledő története több mint furcsa.

Érkeztek a héten hazai foglalkoztatási adatok is: a téli közmunkaprogramok felfutásának köszönhetően csökkent a munkanélküliség. Ennél kevésbé kelt jó benyomást viszont azon adat, hogy a hét magyarországi régióból négy is azon a listán van, amely az unió 20 legszegényebb térségét tartalmazza.

Az elmúlt hetekben sokat aggódtunk a forint miatt, ám lassan kezdjük megszokni a gyenge forintot – szinte alig kelt már figyelmet, hogy a 310-es szint körül ingadozik. A tartósan gyenge forintnak mélyreható következményei vannak, például a kórházak helyzetét is nehezíti, mert az egészségügyi ellátáshoz szükséges anyagok, eszközök mintegy 80 százaléka importból származik.

Bár a kórházak s egyes hazai régiók gazdasági helyzete nem épp rózsás, akadnak sikertörténetek is: a Közgép - a STRABAG-MML Kft.-vel közösen - újra tudott nyerni.