Mindent bevet az orosz jegybank

USA dollár/rubel napi grafikon
Vágólapra másolva!
A reggeli kamatemelés után tíz milliárd dolláros intervencióval igyekezhetett fékezni a rubel mélyrepülését az orosz jegybank - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!
  • Nagyjából 10 milliárd dollárt költhetett el ma devizatartalékaiból az orosz jegybank a rubel védelme érdekében - állítják orosz devizapiaci kereskedők. Ez a jegybank teljes, 493,4 milliárd dolláros arany- és devizatartalékának közel 2 százalékának felel meg, ami egészen tekintélyes hányadnak számít.
  • Az intervenció pontos adatait két nap múlva teszi majd közzé az orosz jegybank.
  • A jegybank a devizatartalékok egy részének eladásával igyekszik fékezni a rubel gyengülését, miután az orosz fizetőeszköz ma óriási mélyrepülést szenved el a befektetők tőkemenekítése miatt. A rubel ma történelmi mélypontra esett az euróval és a dollárral szemben, mivel előbbivel szemben 1,4 százalékot, utóbbi esetében 1,6 százalékot veszített ma értékéből.
  • Az orosz jegybank az intervención túl 150 bázispontos kamatemelést is végrehajtott ma, hogy megfékezze a tőkekivonást, és a rubel gyengülését. Az erőfeszítések egyelőre nem sok eredményre vezettek, a rubel továbbra is történelmi mélypontja körül mozog az euró és dollár ellenében.
USA dollár/rubel napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Euró/rubel napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu