Túl az egymilliárd dolláron a Kickstarter

Milliárd köszi! Túl az egymilliárd dolláron a Kickstarteren felajánlott támogatások mértéke
Vágólapra másolva!
Amerikában már tényleg teljesen általánossá vált a közösségi finanszírozás. A Kickstarteren gyűjtött támogatások összértéke a napokban lépte át az egymilliárd dollárt. Itthon csak a nyálunkat csorgatjuk.
Vágólapra másolva!

Talán már itthon sem kell nulláról elmagyarázni, hogy a közösségi finanszírozás lényege, hogy vadidegeneket kérsz meg arra: szponzorálják az ötletedet, találmányodat, vagy egyszerűen csak adjanak pénzt arra, hogy megvalósítsd az álmodat.

Az ember elsőre azt gondolná, hogy ez nem működik - a Kickstarteren eddig összegyűjtött egymilliárd dollár arra utal, hogy talán mégis.

Néhány érdekes, (és távolról sem haszontalan) tudásmorzsa, amit a Kickstarteresek a mérföldkő elérésének örömére megosztottak a nagyérdeművel:

Az Egyesült Államokon kívül az Egyesült Királyságban vannak a legnagylelkűbb felajánlóik

A legtöbb pénzt szerdán ajánlják fel az emberek

Sokkal több pénzt lehet összegyűjteni a hónap első felében, mint a másodikban (magától értetődő okokból kifolyólag)

A mostanra összegyűlt egymilliárd dollár több mint felét az elmúlt évben ajánlották fel

Mindössze 13-an ajánlottak pénzt "apu" felhasználónévvel, öten úgy, hogy "nagypapa", 17-en úgy, hogy "nagymama" és 18-an úgy, hogy "anyu" (hiába, anya csak egy van...)

Minden hatalmas sikersztorira jut jónéhány látványos mellélövés is. (A tavalyi sikersztorikról egyébként itt érhető el egy nagyon jó összeállítás, a - nem csak Kickstarteres - buktákról pedig itt.)

Magyar valóság

A Kickstarter 2009-ben indult az akkor teljesen újnak számító koncepcióval, és a közösségi finanszírozást természetesen itthon is megpróbálták meghonosítani.

A két próbálkozás egyike sem indult be: az indulj.be koncepciója az lett volna, hogy nem direktbe pénzt, hanem vásárlókat toboroz a még el nem készült termékek és szolgáltatások számára. Az oldalt böngészve ráakadhatunk néhány projektre, amire érkezett érdemi felajánlás (akár a százezer forintos nagyságrendben is), de 2012. óta gyakorlatilag nincs aktivitás a honlapon.

Még ennyire sem bizonyult működőképesnek a kezdheted.hu honlap, ahol hiába kerestünk akár egyetlen sikeres projektet is.

Van viszont néhány sikeresen támogatott magyar vonatkozású projekt magán a Kickstarteren, igaz ezeknek a többsége sem vadiúj már.