300 milliónál is kevesebb PC fogyhat idén

Vágólapra másolva!
Vélhetően csak 296 millió PC-t tudnak majd eladni idén a legnagyobb gyártók, mivel az IDC szerint a feltörekvő piacokon nem mutatkozik elég kereslet.
Vágólapra másolva!

Korábban az IDC még úgy számolt, idén valamivel több mint 300 millió PC fogyhat, de a feltörekvő piacokon látható gyenge makrogazdasági környezet miatt a vártnál alacsonyabb lehet a kereslet. Szintén nem segíti a PC-piacot, hogy több beruházás sem fejeződött be a megfelelő időben, melyek jelentős PC-piaci vonzattal bírnak.

Loren Loverde, a Worldwide PC Trackers elnökhelyettese úgy fogalmazott az IDC-nek, hogy a PC-piac szempontjából döntő nagyságú fejlődő piacokon ugyan javulhat a helyzet hosszú távon, ám vélhetően a növekedési ütem vélhetően nagyon alacsony szinten stabilizálódik majd. A fejlett piacokon pedig további zsugorodás várható

Ennek függvényében az IDC ismét lefelé módosította a korábbi várakozását, 2014-re 296, míg 2018-ra csak 292 millió eladott PC-vel számol az elemzőcég. A PC-piac tehát úgyvélik, több éven keresztül zsugorodni fog, igaz, 2014 után már alig érzékelhető módon.

Forrás: IDC, Investor.hu

Fontos viszont hangsúlyozni, hogy a következő 5 évben az IDC évente átlagosan csak 1,5 százalékos visszaesést vár majd a piactól, ami jobb, mint a decemberi becslésben szereplő 2,7 százalék. Az persze tény, hogy ezúttal már nem 2012-höz, hanem 2013-hoz képest számítjuk az 5 évet (vagyis alacsonyabb a bázis), de a 2014-re várt 6,1 százalékos éves szintű visszaesés még így is kedvezőbb, mint a 2013-as közel 10 százalékos zsugorodás.

Forrás: IDC, Investor.hu

Összességében tehát a PC-piacon folytatódhat az értékesítések csökkenése, de a visszaesés mértéke vélhetően nem lesz már olyan drámai, mint például 2013-ban. A tabletek és okostelefonok ugyan továbbra is erodálják majd a PC-piac súlyát, de a vállalatok körében továbbra is népszerű marad a PC, ami stabil keresletet biztosíthat majd a következő években is. Így tehát legfeljebb a PC-érának van vége, nem pedig a PC-nek.