Vágólapra másolva!
Igencsak fájdalmasan érinti a Richtert a rubel látványos gyengülése, emiatt a folyó negyedévben 10 százalék alá süllyedhet a vállalat üzemi eredményhányada Bogsch Erik szerint. A papíron részben emiatt nagyot (4 százalékot) ütöttek nyitásban, de valószínűleg az sem tetszik sokaknak, hogy a BofA vételről alulsúlyozásra rontotta a papírok ajánlását.
Vágólapra másolva!

Bogsch Erik Reutersnek adott interjúja egyfajta profit warningként is értelmezhetőek, a Richter árfolyamának 4 százlékos mélyrepülése is ezt az üzenetet küldi. Mit is mondott pontosan a vezérigazgató?

  • Az orosz folyamatok, vagyis a rubel látványos gyengülése sokkal hátrányosabban érintik a vállalatot, mint például az ukrán események.
  • A rubel mélyrepülése miatt az idei első negyedévben az üzemi eredményhányad akár jelentősebben is 10 százalék alá csökkenhet, ami rekordalacsonynak számít az év ezen szakaszában.
  • A rubel forinttal szembeni 15 százalékos gyengülése (tavaly év közepe óta) látható módon belemar a vállalat profitszámaiba, éves szinten mindez 8 milliárd forinttal (ez papíronként nagyjából 49 forint) csökkenti az alsó profitsort.
  • Ukrajnában a mindennapok visszatértek a normális kerégvágásba, és a hrivnya átváltással sincsenek már problémák. Az árfolyamgyengülésnek azonban lehetnek tovagyűrűző negatív hatásai, amik egyelőre még nem jelentkeznek (itt meglátásunk szerint az események értékesítésre gyakorolt potenciális negatív hatásaira gondolhatott a vezérigazgató).
  • Az év egészére vonatkozó várakozásokat viszont egyelőre tartja a menedzsment, vagyis bár nehezen indul az év, egyelőre nem változtatnak a 2014-re várt 12-13 százalékos működési eredményhányad várakozásukon.
  • Az orosz bevételi várakozásukat sem módosítják egyelőre (0-5 százalékos bevételnövekedés), bár a növekedési kilátások egyelőre gyengülnek.

Úgy tűnik egyébként, hogy ma még az ág is húzza lefele a részvényeket, hiszen Bogsch Erik szavaival párhuzamosan egy negatív elemzői vélemény is érkezett a Richterről. Eszerint:

  • Vételről alulsúlyozásra rontotta a Richterre vonatkozó ajánlását a Bank of America.
  • Ezzel párhuzamosan ráadásul arról a listájukról is levették a részvényt, ami a legnagyobb lehetőségekkel kecsegtető EEMEA részvényeket foglalják magukban.
  • A vállalat negyedik negyedéves gyorsjelentését követően egyébként már több elemző is rontotta a Richterre megfogalmazott ajánlását, a Bank of America ezekhez képest időben később reagált.

Akkor most mi van?

Egész egyszerűen arról van szó, hogy a Richter vezérigazgatója profit warningolt egy nagyot. A piac nem igazán reagált ugyanis eddig a rubel gyengülésére, márpedig ha a Richter a könyvekben forintra váltja majd az Oroszországban rubelben megtermelt eredményt, akkor bizony pusztán a devizamozgások miatt alacsonyabb forintos eredményt fog kapni. Merthogy, legalábbis az interjúból ez derül ki, a Richter nem fedezi teljes egészében az orosz bevételeit.

A forint/rubel árfolyamának alakulása Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Oroszország márpedig nagyon is számít a gyógyszergyártónál, hiszen az a legnagyobb exportpiacának számít, ami közel akkora bevételt hozott tavaly év végén, mint az Európai Uniós szállítások egésze. Ha innen jelentős bevétel kiesik, az értelemszerűen megviseli majd a vállalat operatív eredményhányadát is, ahogy azt szintén jelezte a vezérigazgató.

Forrás: Investor.hu

Az operatív marzs bőven 10 százalék alatt lehet, ami rekordalacsony szintnek felelhet meg pont egy olyan időszakban, amikor a befektetők már amúgy is igen ki voltak hegyezve erre a sorra a költségoldali nyomás miatt. Bár a 12-13 százalékos egész éves becslést egyelőre nem változtatta meg a menedzsment, azért az eseményeket látva most sokkal inkább a lefele mutató kockázatok erősödtek fel még annak ellenére is egyébként, hogy egy klasszikusan konzervatív menezdsmenttel állunk szemben (akinek azért hozzátesszük, hogy a tavalyi előrejelzést nem sikerült végül hozni).

Forrás: Investor.hu

Gondoljunk csak bele például abba, hogy még ha az orosz tőkekivonást sikerül is megfékezni és a rubel nem is gyengül tovább (amivel kapcsolatban azért szintén vannak kockázatok), az orosz gazdaság látványos lassulása az orosz gyógyszerértékesítéseket is negatívan befolyásolhatja (még talán annak ellenére is, hogy a szektor jellemzően jól szokta állna a sarat ilyen időkben). A Richter egyelőre nem módosított 0-5 százalékos idei bevételnövekedési tervein, de ha igazán óvatosak akarunk lenni, akkor egyelőre egy pesszimistább forgatókönyvvel lehet érdemes számolgatni.

És ami miatt még mindig nem tudunk optimisták lenni a Richter rövid távú kilátásaival kapcsolatban, hogy az elemzői konszenzus a borús kilátások ellenére is 14,8 százalékos operatív marzzsal számol. A mai bejelentés hatására tehát az idei EBITDA várakozások 10-15 százalékkal is csökkenhetnek még (ha végre elkezdi a piac a menedzsmentvárakozás szerinti becsléseket érvényesíteni), márpedig ha valóban így lesz, az az árfolyamot is nyomás alatt tarthatja.

Forrás: Investor.hu

Egyre lejjebb...

A részvény árfolyama ma jelentősebb esést szenvedett el, így a 200 napos mozgóátlagtól egyre jobban távolodik már el lefele. Egy támasz 3780 forintnál még fogja az árfolyamot, de könnyen lehet, hogy a még lejjebb húzódó emelkedő trendvonalig is letesztel majd a papír a következő hetekben. A 4000 forintos szinteknél arra hívtuk fel a figyelmet, hogy egyelőre óvatosak lennénk a Richter piacán, és ezen a véleményünkön egyelőre nem változtatunk. Minél lejjebb kerül persze az árfolyam, annál inkább érdemes lesz odafigyelni a papírra, hiszen hosszú távon továbbra is látunk potenciált a részvényben.

A Richter árfolyama (Ft) Forrás: Bloomberg, Investor.hu