A PannErgy és az FHB is CECE tag lesz

Vágólapra másolva!
A bécsi tőzsde közzétette a CECE index változásait. Két kisebb magyar papír számára is kedvező döntés született, ugyanis a PannErgy és az FHB is bekerül az indexbe. 
Vágólapra másolva!

A Wiener Börse tegnap este bejelentette, hogy hogyan módosul a CECE index. A bécsi tőzsde döntése szerint két magyar kisebb részvény, az FHB és a PannErgy is bekerül a benchmarkba és mellettük két magyar papír - Richter és az Appenin - súlya is változik.

A bejelentés jó hír a bekerülő papíroknak, ugyanis néhány alapkezelőnek módosítania kell majd a portfolióját az új súlyoknak megfelelően. Az átsúlyozásra március 21-én kerül sor, és 24-től lesznek érvényben az új értékek.

Meglehetősen nehéz becsléseseket adni arra, hogy mégis mekkora lehet a kereslet a papírok iránt, hiszen az alapkezelők már korábban is elkezdhetik átalakítani alapjaikat, továbbá az sem kizárt, hogy nem a piacon, hanem azon kívül (OTC) szerzik be a kellő mennyiséget. Nehézséget jelent meghatározni, hogy mégis mekkora tőke van azokban az alapokban (mi 450 millió eurós értékkel számoltunk), amelyek CECE indexet követik benchmarknak, így még bizonytalanabbá válhat a becslés.

Hozzávetőleges kalkulációink szerint FHB iránt mintegy 234 ezer darabnyi kereslet érkezhet, míg PannErgy iránt közel 113 ezer darab lehet az érdeklődés. Az előbbi esetében ez az elmúlt 30 napos átlagforgalom 117 százaléka, míg utóbbinál 280 százalékra rúg ez a mutató.

Az Appenin esetében ugyanakkor csökken a közkézhányadra vonatkozó mutató, ami miatt a részvény magyar súlyan 0,72 százalékról 0,37 százalékra eshet vissza. A Richternél pedig ugyanezen tényező növekedése miatt 21,65 százalékról 24,72 százalékra nőhet a papír súlya a magyar indexben.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

A legutóbbi, decemberi átsúlyozás izgalmasra sikerült, a CIG és az Appenin esetében is nagy volt a forgalom, ugyanakkor már érdemi elmozdulást nem tudtak a papírok bemutatni. Ebben nagy szerepe lehetett az átkötéseknek.