Már számlaszám sem kell az utaláshoz

Vágólapra másolva!
Március 3-án elindította MobilePay szolgáltatását az Erste Bank, áprilisban pedig indul az OTP is. Az okostelefonos utalással elég lesz bepötyögni a telefonszámot, ha egy ismerősnek pénzt akarunk utalni, és lehet fél perc alatt csekket is fizetni az új alkalmazással.
Vágólapra másolva!

Pár nappal ezelőtt az OTP bejelentette, az Erste pedig már el is indította a mobilfizetési szolgáltatását, amely az internetbankos utalásoknál is gyorsabbá és kényelmesebbé teszi a tranzakciókat. A MobilePay funkció használatát csütörtökön mutatták be az Erste vezetői: az utaláshoz elég a telefonszámát ismerni annak, akinek utalni szeretnénk, csekkfizetéshez pedig le kell fényképezni a sárga cetlit, és leokézni az ügyletet.

Úgy tűnik, ez most az a fejlesztés, amelyben a nagyobb hazai bankok versenyezni próbálnak egymással: az Erste után áprilisban az OTP is elindul egy nagyon hasonló, OTPay szolgáltatással.

Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója szerint ez az újítás, valamint az a tény, hogy tavaly 15 bankfiókot és az egész netbanki rendszert teljesen megújították, továbbá megvették a BNP Paribas privátbanki üzletágát, a bank elkötelezettségét mutatja a magyar piac iránt. "A menni vagy maradni kérdésre ez egyértelmű válasz" – fogalmazott a bankvezér.

Harmati László vezérigazgató-helyettes azt hangsúlyozta, hogy a bank az elektronikus banki szolgáltatásokban középtávon piacvezetővé akar válni, és az a célja, hogy az egyik leginnovatívabb piaci szereplőként legyen ismert Magyarországon.

Az Erste egyébként tavaly még veszteséges volt, adózás utáni eredménye -24,9 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 6,1 milliárdos veszteség után, részben a nagy adóterhelés és a magas kockázati költségek miatt. Tavaly 14,5 milliárd forint bankadót és mintegy 15 milliárd forint tranzakciós illetéket fizetett be a bank, a rossz hitelek aránya még mindig 20 százalék fölötti volt.

A lakossági hitelkihelyezés már jelentősen nőtt 2013-ban (a bank részesedése 15,5 százalékos lett az év végére), és bár az ügyfelek elfordultak a bankbetétektől, egyre több befektetési alapot és más befektetési terméket vásároltak. Az Erste részesedése ezen a részpiacon átlag felett növekedett: a korábbi OTP, K&H, Erste sorrend OTP, Erste, K&H-ra módosult.

A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja révén szintén nőtt a vállalati üzletág, az olcsó hitelekből 55 milliárd forint helyeztek ki. A bank mérlegfőösszege ezzel együtt 2013-ban még mindig csökkent (19 százalékkal 2266,88 milliárd forintra), és csökkent a hitel-betét mutató is (138,2 százalékról 133,5 százalékra).