Úgy tűnik nem telik el olyan hét, hogy ne támadná be újra Carl Icahn aktivista befektető az eBayt. A héten ismét írt egy nyílt levelet, amiben tovább támadta a cég vezetését, és üdvözölte, hogy a részvényesek nagy része egyetért vele.

Tovább íródik az eBay-Icahn-saga

Újabb fejezethez érkeztünk az eBay-Icahn sztoriban, amiről egyébként mi is beszámoltunk itt az Investoron:

Új befektetői nyílt levelében a milliárdos tőzsdecápa, Carl Icahn leszögezi, hogy még nem kezdték el a küzdelmet az eBay-el szemben, viszont ahogyan a Bernstein Research befektetői felméréséből kiderül a részvényesek többsége szerint is igazuk van Icahnéknek.

A felmérés szerint a megkérdezett tulajdonosok 55 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az igazgatóságban szükséges lenne a változás, és 43 százalékuk szavazott úgy, hogy a PayPal üzletágat is jobb lenne leválasztani. Ezek alapján viszont Icahn eléggé szkeptikus az eBay vezérigazgatójának, John Donahoe azon állítására, hogy a részvényesektől széleskörű támogatása van annak, hogy a PayPay az eBay része maradjon.

A milliárdos főbb „vádpontjai” (ezek egy részéről korábbi cikkeinkben is beszámoltunk):

  • Az egyik kapitális baklövés, amit az eBay megengedett, hogy az eBay igazgatósági tag Marc Andreessen egy másik befektetési csoportja megvásárolhassa a Skype döntő többségét (2009-ben) és ezáltal ők részesedjenek a Microsoft általi felvásárlás nyereségéből.
  • Ráadásul a társaság azt is engedte, hogy Andreessen  befektetéseket eszközöljön, sőt tanácsot adjon öt olyan cégnek is, amelyek a PayPal közvetlen versenytársai.
  • A szintén igazgatósági tag Scott Cook (aki a szintén PayPal rivális, Inuit alapítója) pedig állítólagosan megkérte az eBayt, hogy ne csábítsanak át az eBayhez az Inuittól dolgozókat. Ezt egyébként az amerikai igazságügyi minisztérium még mindig vizsgálja.
Carl IcahnForrás: The Telegraph

 

Miért lenne jó a PayPal leválasztása az eBayről

Icahn szerint:

  • A PayPal spinoff (leválasztás) eltüntetné azt a „konglomerátum diszkontot” az eBayről, ami Icahn és társai szerint most benne van a részvény árazásában (vagyis kevesebbet ér emiatt a részvény).
  • A spinoff lehetővé tenné, hogy a két külön cég hatékonyabban fókuszáljon a kulcsüzletágára, így növelve a hatékonyságot.
  • Egy külön PayPal ezek után csinálhatna olyan akvizíciókat, amivel növelhetné értékét, hogy piacvezető tudjon maradni a mobilfizetések terén. Ráadásul a PayPal külön cégként  szövetségre léphetne olyan társaságokkal, akik most azért nem állnak szóba vele, mivel az az eBay része.
Forrás: Origo

 

Az, hogy látjuk, a részvényesek nagy része szerint is kellenek a változások, megerősít minket, írja Icahn. Már nagyon várjuk a közgyűlést (április 14-én), ahol a részvényesek kifejezhetik akaratukat, és üzenetet küldhetnek a menedzsmentnek. A PayPalt most kell leválasztani, és az igazgatóságban is személycseréket kell végrehajtani, vont konklúziót Icahn. Amikor a milliárdos bejelentette, hogy részesedést vásárolt az eBayben, két új tagot is jelölt az igazgatóságba.

Egyébként az elmúlt időszakban az eBay árfolyama igencsak meglódult, vélhetően azért mert a befektetők úgy gondolják, Icahn képes lehet megjelenésével olyan változásokat kicsikarni, ami feljebb löki az árfolyamot.

Egyébként az árfolyam ki is tört a 2013 eleje óta tartó sávból, és már a  legutoljára 2004 végén látott csúcsokat ostromolja 59 dollár környékén.

Forrás: StockCharts.com