Felelősségre vonják a Körmendi Takarék vezetőjét

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank 15 millió forint bírsággal sújtotta a végelszámolás alá került körmendi takarékszövetkezet volt elnök-ügyvezetőjét a vezető állású személyek felelősségére vonatkozó jogszabályok súlyos megsértése  miatt.
Vágólapra másolva!

A tavaly október óta felügyeleti feladatokat is ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) B.I.G. monogrammal nevezi csak meg a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet igazgatóságának volt elnökét, aki egyben a szövetkezet egyik volt ügyvezető igyzgatója is volt.

"Az MNB a kialakult helyzet miatt megvizsgálta B. I. G. személyes felelősségét is, aki az igazgatóság elnökének és ügyvezető igazgatójának posztját töltötte be a takarékszövetkezetnél 2011. május 20-tól 2013. november 5-ig, vagyis a felügyeleti biztosok kirendeléséig" - áll a kegybank közleményében.

A jegybank arra a következtetésre jutott, hogy a takarékszövetkezet korábbi elnök-ügyvezetője a pénzügyi intézmény irányítása során nem a vezető állású személyektől elvárható - a fokozott szakmai követelményeknek megfelelő – gondossággal és szakértelemmel járt el, ezért 15 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezték. Ez elég súlyosnak számít, mivel hasonló eseteket elvileg 100 ezer és 20 millió forint közötti bírsággal lehet büntetni. Az MNB a takarékszövetkezetnél megállapított jogsértések miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést is tett a nyomozó hatóságnál.

Korábbi cikkeinket a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél feltárt problémákról itt találja.