Az állam elszipkázná az emberek megtakarítását a bankok elől

Vágólapra másolva!
Új államkötvényt dob piacra az állam, magas kamatprémiummal. Az évi 5-5,5 százalék körüli kamatot kínáló négy- és hatéves kötvények vonzóbbak lehetnek, mint a banki betéti kamatok.
Vágólapra másolva!

Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) néven új állampapírt kínál megvételre a lakosságnak az állam. Az állampapír négy,- és hatéves futamidejű lesz, változó kamatozású, egyforintos alapcímletben. Az Államadósság Kezelő Központ értékesíti az állampapírt, amely közleményében azt írja, hogy magas kamatprémium lesz az értékpapíron: a kötvény kamatbázisa a 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukción kialakult átlaghozamokon alapul, melyhez magas kamatprémium adódik.

Az új állampapír jövő hétfőtől, március 17-től első körben a Magyar Államkincstárban vásárolható meg, de a banki hálózatban történő értékesítésről, annak feltételeiről még egyeztetések folynak. A forgalmazók listáját a szerződések aláírása után hozza nyilvánosságra az adósságkezelő.

A három,- és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) kamatai az inflációhoz igazodnak, míg a Bónusz Magyar Államkötvények kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik. A BMÁK kötvények kamatbázisai megegyeznek a kamat-meghatározás időpontját megelőző négy, 12 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción kialakult átlaghozamok átlagával. Ehhez a négyéves kötvény esetében 1,75, a hatéves futamidejűnél 2,5 százalékos kamatprémium adódik. A négyéves kötvény esetében az első kamatperiódus 13 hónapból áll, mely alapján az első kamatperiódusra kifizetendő időarányos kamat mértéke 5,42 százalék (az éves kamat mértéke 4,89 százalék). A hatévesnél 14 hónapos az első kamatperiódus, melyre 6,72 százalék lesz az időarányos kamat mértéke (az éves kamat mértéke 5,64 százalék). A kötvények évente egyszer fizetnek kamatot.

A BMÁK által kínált kamat felette van a banki kamatoknak, így az új államkötvény arra jó lehet az állam szempontjából, hogy az állam finanszírozására csatornáz át lakossági és céges forrásokat a bankbetétekből. Az elmúlt két évben az volt a jellemző, hogy az állam kamatprémiummal csábította magához a magyar lakossági és céges megtakarítások egy részét, ami a banki betétek csökkenéséhez vezetett.

A Bónusz Magyar Államkötvényeket az adósságkezelő adagolt kibocsátás útján, első körben 100-100 milliárd forint mennyiségben hozza forgalomba, melyet belföldi és külföldi természetes,- illetve belföldi jogi személyek és szervezetek is megvásárolhatnak, meghatározott intézményi befektetői kör kivételével.