Betiltották a Teslát New Jersey-ben

Vágólapra másolva!
Igen kedvezőtlen hírt kapott a Tesla Motors kedden, New Jersey-ben ugyanis alapvetően betiltották az S modellek értékesítését.
Vágólapra másolva!

A New Jersey Motors Vehicle Commission (a továbbiakban: Bizottság) ezzel a döntésével alapvetően április 1-től nem engedélyezi a Tesla Motors S modelljeinek értékesítését az állam területén. A Tesla jelenleg két üzlettel rendelkezik az államban, így könnyen elképzelhető, hogy ezektől megválik majd az elektromos autókat gyártó társaság.

A Bizottság azzal indokolta döntését, hogy a New Jersey állam területén csak és kizárólag közvetítőkön keresztül lehet majd autókat értékesíteni a jövőben, miközben a Tesla mindehol direkt módon, tehát saját üzletein keresztül adja el az autókat. A Tesla számára azért jövedelmező saját üzletein keresztül értékesíteni, mert így meg tudja spórolni a közvetítői díjakat, vagyis magasabb jövedelmezőségre tehet szert.

Ennek függvényében Elon Musk, a cég vezérigazgatója, valamint számos Tesla-rajongó is úgy véli, a Bizottság ezzel engedett a nagy autóipari gyártók nyomásának, mivel utóbbi vállalatok a Tesla sikerei miatti féltékenységükben ilyen, és ehhez hasonló módszerekkel próbálják ellehetetleníteni az utóbbi hónapokban parádésan teljesítő vállalatot.

A Bizottság szerint nem azonban erről van szó, hanem sokkal inkább arról, hogy a független kereskedők sokkal inkább szolgálják a fogyasztók érdekeit, semmint a saját autóikat reklámozó gyártók. Ráadásul amióta a Tesla New Jersey-ben is megjelent, már többször is figyelmeztették a céget, hogy feleljen meg az állami értékesítésre vonatkozó szabályainak.

A General Motors szerint is igazságos a döntés, mondván "ha már egy piacon versenyzünk a Teslával, akkor vonatkozzanak rájuk is azonos szabályok."

A Tesla mindenesetre már felvette a jogi kapcsolatot a hatóságokkal a kérdés kapcsán, így vélhetően lesznek még újabb fejezetei az ügynek. Az árfolyam tegnap a hírek hatására 1,9 százalékos mínuszban zárt, ma viszont már hasonló mértékű pluszban mozog a papír.

Forrás: Investor.hu