Bankbarátabb kormányra számítanak Londonban

Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag csak az a kérdés, hogy egyszerű többséggel vagy kétharmaddal kormányozhat majd a Fidesz, és a politikában sem lesz gyökeres változás - így látja egy Magyarországra látogató londoni elemző. Szerinte a hangsúly azonban változhat, például a bankokkal szemben már nem éri meg nagyon agresszívan fellépni. A forint gyenge lábakon áll, de az árfolyam aligha fog felrobbanni - vélte.
Vágólapra másolva!

A Fidesz nyeri a választást, valószínűleg kétharmados többséget is szerezhet, de a győzelme mértéke nem befolyásolja, hogy milyen politika várható az új kormánytól - írta Demetrios Efstathiou, a Standard Bank londoni elemzője, aki a múlt héten Magyarországon járt, hogy hazai döntéshozókkal találkozzon.

A Magyarországon szerzett tapasztalatai alapján azt írta, hogy a bank- és energiaszektoron valószínűleg maradnak az adók, de a választások után enyhülhet a kormány agresszív magatartása ellenük. Az enyhítés jót tehet majd a piacoknak, amitől a forint és a magyar kötvények is erősödhetnek.

A kormány négy éve felismerhette, hogy a magas banki kitettségek leépítése miatt a bankok úgysem fognak hitelezni, ezért a velük szembeni agresszív magatartás nem okoz akkora károkat. A 100 egységnyi bankbetétre 150 egység hitel jutott a legnagyobb eladósodottság idején. Ez az hitel-betét arány azóta 105 százalékra esett, ezért a hitelek leépítése lassan a végéhez közeledik. "A bankokkal szembeni retorika megváltoztatásának ezért van értelme, és annak örülni fognak a külföldi anyabankok és a gazdasági helyi szereplői is" - írta Demetrios Efstathiou.

Az elemző szerint elképzelhető, hogy a kormány egyszer csak be fogja jelenteni, hogy Magyarország csatlakozik az eurózónához. A kormány eddigi nyilatkozatai arról szóltak, hogy ebben az évtizedben erre nem látnak lehetőséget. "Valódi meglepetés lenne, ha bejelentenék, de Orbán képes ilyen meglepetést okozni" - írta. Szerinte, ha meglépné a kormány, az egyből leszorítaná a hosszú lejáratú kötvények hozamát, és erősítené a forintot.

Az alacsony infláció miatt a jegybank további kamatcsökkentésre szánhatja el magát - írta az elemző. "Hogy meddig mehetnek el? Csak Matolcsy jegybankelnök tudja" - írta. Demetrios Efstathiou azért leírta, hogy nem zárja ki, hogy apró lépésekkel 2,5 százalék alá viszik az alapkamatot, amely most 2,7 százalékon áll.

Az alacsony kamat azonban nem segít a gazdasági növekedésen, viszont a forintot árfolyammozgását szélsőségessé teheti. Demetrios Efstathiou úgy érzékeltette a befektetők hozzáállását a forinthoz, hogy eddig "túlságosan szerették ahhoz, hogy utálják", vagyis túl jó kamatot kaptak a magyar befektetési eszközökért, hogy eldobják őket. A kamatcsökkentés miatt ez átváltozott "túl olcsó ahhoz, hogy utáljam"-hozzáállásra. Az elemző szerint a befektetők "shortban" tarthatják a forintot, vagyis arra számítanak, hogy gyengülni fog, de azt is hozzátette, hogy valószínűtlen, hogy a "felrobban" az árfolyama.

Demetrios Efstathiou szerint kialakulhat olyan helyzet, hogy a magyar állam megszorul, mert kifut a pénzéből, de ehhez nagyon rosszra kellene fordulni a piaci körülményeknek.