Kiakadtak a bankok a jegybanki óriásbírságon

Vágólapra másolva!
A jegybank megbírságolt 35 bankot, és visszafizettetne velük körülbelül 10 milliárd forintnyi díjat. A bankok még tanulmányozzák a döntést, de a Bankszövetség szerint valószínűleg megtámadják a bíróságon.
Vágólapra másolva!

A Magyar Bankszövetség több tagja is megdöbbent, és jelezte, hogy méltánytalannak, megalapozatlannak tartja a rájuk kirótt jegybanki büntetést. Nagy a valószínűsége, hogy ezek a tagok bírósági eljárást indítva fogják kérni jogszerű viselkedésük tisztázását – közölte a Magyar Bankszövetség.

Windisch László, az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke csütörtökön jelentette be sajtótájékoztatón, hogy az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) közel 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki 35 pénzügyi szervezetre, mert jogszerűtlen módon emelték meg a fogyasztók díjait és költségeit.

Ennél jóval nagyobb mértékű büntetés azonban az, hogy a jogtalanul elvont díjtöbbletet április 30-ig vissza kell fizetni az ügyfeleknek. A visszafizetési kötelezettség 33 hitelintézetet érint, és a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint akár 10 milliárd forintot is kitehet. A fogyasztóknak ezzel kapcsolatban nincs teendőjük, a jogtalanul kirótt összeg kiszámítása és a fogyasztóknak való visszajuttatása az érintett hitelintézetek feladata.

A bankszövetségnél azt mondták, hogy az érintett bankok szerdán este kapták meg a büntetésekkel kapcsolatban az MNB határozatait. Most folyik az indoklások értelmezése, részletes szakmai tanulmányozása. Általános álláspontot a Bankszövetség ezt követően tud majd közreadni.

A Privátbankár cikke szerint a bankoknak van muníciójuk. A pénzügyi felügyeletet az azóta az MNB-be olvasztott PSZÁF látja el, az pedig 2011-ben kiadott egy jogértelmezést a Hanwha Bank kérésére. Abban az szerepel, hogy a törvény "nem zárja ki a már megnevezett díjak, illetve költségek mértékének megemelését, amennyiben a szerződés azt a pénzügyi intézmény számára azt lehetővé teszi. Tehát azon díjak és költségek esetében, amelyek a kondíciós listában már szerepelnek..., azok nem minősíthetőek új díjnak vagy költségnek.” A mostani büntetésnél viszont pont nem így gondolkodott az MNB.

A megbírságolt pénzügyi intézmények közül 14 bank (összesen 823 millió forint bírság), 20 takarékszövetkezet (351 millió forint bírság), 1 pedig pénzügyi vállalkozás (12 millió forint bírság). A bankok esetében 7 millió forint, a takarékszövetkezetek esetében 2 millió forint volt a legalacsonyabb bírság, a legmagasabb pedig 98 millió (ennyit három bankra szabtak ki), illetve 35 millió forint (egy takarékszövetkezetet sújtott).