Büntetik Az éhezők viadala gyártóját

Vágólapra másolva!
7,5 millió dollárt csenget ki Az éhezők viadaláról híres Lions Gate filmstúdió, mivel a Tőzsdefelügyelet bűnösnek találta a céget, amiért eltitkoltak fontos információkat a részvényesek elől, amikor a tőzsdecápa Carl Icahn felvásárlási kísérletét hiúsították meg.
Vágólapra másolva!

Millió dolláros büntetés

7,5 millió dollárt fizet büntetésként Az éhezők viadalát is gyártó Lions Gate filmstúdió az Amerikai Tőzsdefelügyeletnek (SEC), miután beismerte, hogy megszegte a nyilvánosságra hozatali kötelezettségét, amikor elhárította Carl Icahn milliárdos aktivista befektető felvásárlási kísérletét.

Az ügy még 2010-re nyúlik vissza, amikor a híres tőzsdecápa, Carl Icahn többször is megpróbálta átvenni az irányítást a Lions Gate felett, de mindannyiszor kudarcot vallott, és nem tudta a cég vezetőségébe ültetni saját jelöltjeit sem.

Icahnnak 37,2 százaléknyi részesedése volt a filmstúdióban 2010 júliusában, viszont a vezetőség rossz szemmel nézte a milliárdos próbálkozását a teljes kontroll átvételére. Így a társaságnál 2010 júliusában összehívtak egy éjféli találkozót, ahol a vezetőség arról döntött, hogy 100 millió dollárnyi részvényekre átváltható kötvényt transzferálnak át, egy a menedzsmentet támogató befektetőnek. Az értékpapírokat a Kornitzer Capital Management átadta az MHR Advisers New Yorki hedge fundnak, amit az MHR átváltott részvényekre, így Icahn részesedése 32,8 százalékra hígult.

Ez volt az a művelet, amit a Tőzsdefelügyelet most szabályokba ütközőnek talált, hiszen erről tájékoztatni kellett volna a cég részvényeseit. Persze pont az volt az ügylet lényege, hogy Icahn befolyását csökkentsék, így nyilván nem akarták, hogy ő tudjon a tranzakcióról.

Ahogyan a SEC írja, a Lions Gate lényeges információkat titkolt el részvényesei elől, amik döntően befolyásolták a cég jövőjét. A filmstúdió elismerte bűnösségét és beleegyezett a büntetés kifizetésébe. A SEC még tavaly változtatta meg szabályzatát, így a vádlottaknak már el kell ismerniük bűnösségüket, amikor megegyeznek a felügyelettel.

Persze az SEC nem írta le konkrétan, hogy melyik 2010-es tranzakcióval kapcsolatban talált kivetnivalót, csak annyit közölt, hogy az ügylet részleteit egy éjféli egyeztetésen fogadták el, és hogy azzal egy menedzsment-barát befektető kezébe került nagyjából 9 százaléknyi részesedés, amivel már hatékonyan lehetett blokkolni egy felvásárlási kísérletet.

Korábbi Lions Gate-ről szóló cikkeink:

Azóta négyszereződött a részvény értéke

Egyébként miután a Lions Gate „legyőzte” Icahnt, szép virágzásnak indult, méghozzá azért mert 2012 januárjában megvették a Summit Entertainment stúdiót, ami olyan blockbustereket gyártott, mint az Alkonyat filmek, vagy újabban Az éhezők viadala.

Ennek hatására a részvény árfolyama a 2012 januári 9 dolláros szintekről tavaly októberre 35 dollár fölé száguldott, megnégyszerezve értékét. Icahn még 2011-ben megegyezett a céggel és megvált 44,2 millió darab Lionsgate részvényétől, 7 dollár körüli áron.

Tegnap a Lions Gate árfolyama több mint 3 százalékot esett a rossz nemzetközi piaci hangulatban, és jelenleg 32,2 dolláron áll. A tavaly október végi csúcsokat nem tudta azóta sem megközelíteni.

Forrás: Investor.hu