Jó erőben vannak az aranybányák

Vágólapra másolva!
Január eleje óta jó erőben vannak az aranybányák, a részvények kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan emelkednek. Az elmúlt napok konszolidációja után ismét impozáns képet mutatnak a papírok.
Vágólapra másolva!

GDX – Market Vectors Gold Miners ETF: A 200 napos mozgóátlagról szökkent
(NYSE Arca)

Január elején még csak 21 dollár körül kereskedtek az aranybányák mozgását lekövető GDX ETF-fel, de az elmúlt pár hónap során markáns emelkedést mutatott be az instrumentum. Az ETF főleg az arany emelkedésével tudott együtt emelkedni, attól azonban nagyobb lendülettel tudott növekedni. (A vállalatok operatív tőkeáttétele miatt a bányák nyereségessége nagyobb ütemben nőhet, mint ahogyan az arany árfolyama emelkedik, persze ha csökken az arany ára, akkor pont fordított a helyzet.)

Február első felében egy zászló formáció rajzolódott ki a GDX grafikonján, amiből ugyan nagyjából teljesítette a célárat a papír, de a 200 napos exponenciális mozgóátlag áttörése további bizakodásra adhat okot. Az ETF több napon keresztül a 200 napos exponenciális mozgóátlagon tanyázott, ahonnan sikerült felpattannia, ez fontos támaszként funkcionálhat 25,9 dollár körül.

A 28,4 dolláros szeptemberi lokális csúcs áttörése után 31 dollárig is eljuthat az ETF, így kedvező lehet a hozam-kockázat arány.

GDX ETF napi grafikon Forrás: Tradingview.com, Investor.hu

Goldcorp: Zászló formációból indulhat meg
(NYSE)

A Goldcorp bányacég is jó teljesítményre volt képes az idei évben, februárban sikeresen lépett át a 200 napos exponenciális mozgóátlagon a részvény, ami fontos támaszként funkcionált heteken keresztül.

Úgy fest, a grafikonon egy zászló formáció rajzolódik ki, amiből ki tudott lépni felfelé a Goldcorp árfolyama. Az alakzatból 32 dolláros célszint adódik, ami ráadásul egybeesik a tavaly ősszel elért lokális csúccsal is.

Ha a részvény visszaesik 28 dollár alá, akkor fals lehet a megindulás, de aggódni csak akkor kellene, ha a 200 napos exponenciális mozgóátlag alá esik a részvény.

Goldcorp napi grafikon (NYSE) Forrás: Tradingview.com, Investor.hu

Barrick Gold: Kritikus ellenállással néz farkasszemet
(NYSE)

Egy emelkedő háromszögszerű formáció rajzolódott ki a Barrick Gold napi grafikonján, ráadásul a bányacég papírja a 200 napos exponenciális mozgóátlagról, valamint december elejétől berajzolt emelkedő trendvonalról pattant fel.

A háromszög alakzatból akár a 28 dolláros szint is elérhető lehet, de ez akár több hónapba is beletelhet, hiszen a formáció is több mint 8 hónapja épül. Ehhez persze szükség van a 21 dolláros szint leküzdésére is.

Ha fals lenne a megindulás és lefordulna a részvény, akkor először a 200 napos exponenciális mozgóátlag alatt lehetne izgulni, majd később az 50 napos mozgóátlagnál. Utóbbi letörése lenne igazán negatív jelzés.

Barrick Gold napi grafikon (NYSE) Forrás: Tradingview.com, Investor.hu