Milliárdokat érhet a brazil Tesco

Carrefour
Vágólapra másolva!
Egyáltalán nem biztos, hogy tőzsdére viszi brazil leányát a francia Carrefour kiskereskedelmi cég. A Reuters forrásai szerint a jelenlegi állás szerint egy brazil milliárdos, illetve egy állami befektetési alap is nagy eséllyel pályázik az egység egy részére.
Vágólapra másolva!

Akár 5 milliárd brazil reált, azaz mintegy 1,5 milliárd eurót is kaphatna brazil egységének részleges értékesítéséért a francia Carrefour kiskereskedelmi lánc a Reuters ügyhöz álló forrása szerint. A lehetséges vásárlók között egy brazil milliárdost, Abilio Dinizt, illetve egy meg nem nevezett állami befektetési alapot szellőztetett meg a bennfentes. A Carrefour szóvivője természetesen visszautasította a hír kommentálását, ami ilyen esetben egyáltalán nem számít megeleptésnek.

A Carrefour brazil egységének részleges eladása már hónapok óta terítéken volt. Március elején Georges Plassat vezérigazgató arról számolt be, hogy leghamarabb 2014 végén születhet döntés a leányvállalatról, aminek fényében konkrét lépésre csak 2015-ben kerülhet sor. Plassat több alternatívát is vázolt, melyek között egy helyi-, vagy egy nagybefektető érkezése is felmerült a korábban már emlegetett tőzsdei bevezetés (IPO) mellett. De az sem zárta ki, hogy az előbbiekben leírtak valamilyen kombinációja révén szülessen meg a végső megoldás.

A Reuters forrása szerint jelenleg a zártkörű értékesítés tűnik járható útnak. Ennek egyik oka a befektetői aktivitás visszaesése, 2004 óta nem indult ilyen gyengén az IPO piac Brazíliában. Ráadásul egy tőzsdére bocsátás esetén a befektetők egy nagyobb diszkontot is elvárhatnának, ami a Carrour számára kisebb bevételt eredményezne.

Jobb helyzetben található Abilio Diniz, akivel az egyeztetések állítólag már előrehaladott állapotnak tartanak. Diniz számára ráadásul egyáltalán nem ismeretlen a brazil élelmiszer kiskereskedelem, ugyanis tavaly még a Carrefour legnagyobb helyi riválisának (Companhia Brasileira de Distribuicao) az elnöke, illetve meghatározó befektetője volt.

A potenciális tranzakcióról egyelőre részletes információk nem láttak napvilágot, így azt sem tudni, hogy pontosan mekkora részesedéstől válna meg a Carrefour. Mindenesetre, ha a Sanford C. Bernstein elemzője által becsült 6,6 milliárd eurós vállalatértékből indulunk ki, és 1,5 milliárd eurónyi eladási árral számolunk, akkor mintegy 20-25 százalékos részesedésről lehet szó.

A Carrefour számára meghatározó jelentőségű a brazil operáció, hiszen Franciaország, Argentína, és Kína mellett szintén kulcspiacnak számát. Ezáltal egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan teljesít itt a kiskereskedelmi lánc.

A pesszimista piaci hangulatban jelenleg 1,3 százalékos csökkenéssel reagált a megjelentekre a Carrefour árfolyama. Az elmúlt két évben azonban igen impozánst teljesítményt láthattunk a részvénytől, az árfolyam duplázódásában pedig komoly szerepe van a 2012-ben érkezett vezérigazgatónak, és az ő stratégiájának.

Forrás: Investor.hu