Szétszakítaná a Pepsit a tőzsdecápa

Vágólapra másolva!
Ismét betámadta a Pepsit Nelson Peltz aktivista befektető, aki már régóta szeretné elérni, hogy a cég szétválassza üdítőital és snack divízióját, mert szerinte úgy sokkal több értéket teremtenének a részvényeseknek.
Vágólapra másolva!

Újbóli támadás

Nelson Peltz milliárdos befektető legutóbb most csütörtökön támadta a Pepsit, azt követelve, hogy a cég adjon számot költségeiről és növekedési számairól, valamint osszon meg minden piaci adatot az egyes üdítőital márkák észak-amerikai teljesítményét illetően. Emellett kezdeményezte, hogy hívjanak össze egy részvényesi ülést, ahol a cég menedzsmentje nincs jelen, kizárólag a tulajdonosok és az igazgatóság.

Peltz Trian Fund Management alapja nagyjából egy százalékos részesedéssel rendelkezik a Pepsiben (kb. 1 milliárd dollár értékű részesedés), és már régóta szeretné arra kényszeríteni a vállalatot, hogy a virágzó snack üzletágát (olyan márkái vannak a cégnek, mint a Lays, a Cheetos vagy a Doritos) válassza le az igencsak gyengén teljesítő üdítőital divízióról.

A Pepsi erre úgy válaszolt, hogy már két igazgatósági tag találkozott korábban a Trian embereivel, és meg is vitatták az ott elhangzottakat. Viszont az igazgatóság arra jutott, hogy a tervezet nem maximalizálná a részvényesi értéket.

Forrás: Investor.hu

A Pepsi üdítőital eladásai egyébként a Coca-Colával együtt szenved a fejlett piacokon, mivel a fogyasztók egyre inkább egészségtudatosabbá válnak, és kevesebb cukros italt fogyasztanak.

Peltz azt is megkérdezte, hogy miért gondolták úgy a társaságnál, hogy a főhadiszállás 240 millió dolláros felújítása jobb befektetés, mint a palackozó kapacitás bővítése. A tőzsdecápa sürgette a menedzsmentet, hogy csökkentsék a költségeket például úgy, hogy a cég főhadiszállásainak számát négyről kettőre változtassák, és a megspórolt összeget innovációra és marketingre fordítsák.

A Pepsi már többször elutasította Peltz hasonló javaslatait arra hivatkozva, hogy azok túl költségesek lennének, és egyáltalán nem szolgálják a részvényesek érdekeit.

Ugyanakkor a Bernstein Research által végzett nem túl régi felmérés szerint az intézményi befektetők többsége is a szétválasztás mellett van.

Lemaradó a Pepsi

A Pepsi részvénye egyébként alulteljesítette a Coca-Colát az elmúlt egy év során, viszont mindkét papír jókora lemaradást tudhat magáénak az 500 nagy amerikai vállalat részvényét tömörítő S&P 500 indexhez képest.

Forrás: Investor.hu