Vágólapra másolva!
Világrekordnak számító mezgyártói szerződés aláírására készül a húszszoros angol rekordbajnok Manchester United az amerikai Nike sportszergyártó céggel, ami némi megnyugvást hozott befektetők számára.
Vágólapra másolva!

A történelem során soha nem látott összegű mezgyártói szerződést köthet a Manchester United és a Nike. Ha igaznak bizonyulnak az értesülések, akkor a következő évtizedben 1 milliárd dollárt, azaz mintegy 700 millió fontot kasszírozhatnak a vörös ördögök az új szerződés révén. A Nike ugyanis éves szinten 70 millió fonttal gazdagítaná a United büdzséjét a 2015/16-os szezontól kezdve, amely közel háromszorosa a jelenlegi 23,5 milliós összegnek.

Nem sokáig érezhette megát nyeregben a londoni Arsenal, amely még az év elején jelentette be a Pumával kötött bombaüzletét. Egyes források szerint az ágyúsok öt éven keresztül évi 30 millió fontot kapnak a német sportszergyártó cégtől. Az üzlet ráadásul a Real Madrid és az Adidas között kötött 31 millió fontos rekord megállapodást is jócskán túlszárnyalná.

Forrás: Investor.hu

Egy másik rekordot is a Manchester tart

És persze azt se felejtsük el, hogy korábban a Manchester Uniteddel kötötték a világ legnagyobb méretű mezszponzori szerződését is. A General Motors nyártól éves szinten (átlagban) 74,5 millió dollárt fog fizetni azért, hogy a vörös ördögök mezén a Chevrolet lógója díszelegjen mintegy 7 éven keresztül.

A Unitednek most óriási szüksége van a Nike-val és a GM-mel kötött zsíros szerződésekre, hiszen a csapat idei teljesítménye igencsak halovány, ami a jövő évi bevételeket is nagyban befolyásolhatja. Ráadásul nem lenne meglepő, ha a keret nyáron egy nagyobb vérátömlesztésen menne keresztül, ami szintén jelentős összegeket emészthet fel.

Sokba kerülhet a BL-túl való távolmaradás

A vörös ördögök pályán mutatott teljesítményével a szimpatizánsok mellett a befektetők sem lehetnek megelégedve. A United ugyanis 10 fordulóval a bajnokság vége előtt csupán a 7. helyen szerénykedik, 11 pontra a BL-t jelentő 4. helytől. Jókora és tartós formajavulásra lenne szükség David Moyes legénységétől, melynek eléréséhez például vasárnap illene legyőzni az egyelőre második pozíciót elfoglaló Liverpoolt.

Persze vezet még egy rögös út a Bajnokok Ligájához, mégpedig a BL-győzelem, de ehhez nem elégséges a drasztikus formajavulás. A csapatnak ugyanis le kellene dolgoznia az immáron már negyvenegyszeres görög bajnok Olympiakosz otthonában összeszedett két gólos hátrányt. Meglátjuk… Mindenesetre egyelőre úgy néz ki, hogy a legrangosabb európai kupasorozat egyre távolabb kerül a Manchester Unitedtől, ami óriási jelentős bevételkieséssel járhat a következő szezonban.

van Persie-éknek össze kell kapniuk magukat, ha nem akarnak lemaradni a BL-ről Forrás: AFP/Ian Kington

2007 óta a Manchester rendre 32-55 millió euró közötti összeget gyűjtögetett össze éves szinten a Bajnokok Ligájában. Az utóbbi két évben a bevételek 8-9 százalékára rúgott ez az összeg, tehát ez hiányozna a jövő évi büdzséből. Az Európa-ligában pedig korántsem kárpótolhatná magát a United, hiszen még a második számú európai kupasorozat megnyerése is jóval kisebb bevételi forrást eredményezne, mint amit egy BL csoportkörben megkereshetne.

Forrás: Investor.hu

Az elmúlt héten rendkívül jól szerepelt a Manchester United részvénye az New York-i parketten, árfolyama közel 8 százalékot emelkedett a Nike hírre. Ugyanakkor 14 százalékkal még így is alacsonyabb szinten forog az árfolyam, mint amikor Sir Alex Ferguson távozását tavaly májusban bejelentették.

Forrás: Investor.hu