Budapestre jött egy IMF-delegáció

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap delegációja Budapesten van, az évi szokásos országértékelésükhöz készítenek elemzést. Ez az első hivatalos tárgyalás a két fél között, ami óta Magyarország visszafizette az IMF-hitelt.
Vágólapra másolva!

Újra Budapesten van a Nemzetközi Valutaalap delegációja. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből kiderül, hogy ez a szokásos éves konzultáció. Az IMF minden tagországába évente egyszer egy szakértői csapatot küld, amely áttekinti, elemzi az adott ország pénzügyi rendszerét, gazdaságpolitikáját, állampénzügyeit. A stáb jelentést készít, amelyet pár héttel később az IMF igazgatótanácsa elé terjeszt, ez a testület fogadja el az országjelentést.

A mostani az első hivatalos tárgyalássorozat az óta, hogy tavaly augusztusban Magyarország a lejárat előtt visszafizette az IMF-nek a 2008-2009-ben felvett hitelt, emlékeztet a tárca közleménye.

Az Orbán-kormány és az IMF között nem sokkal a kormány hivatalba lépése után kezdett romlani a viszony, 2010 júliusában meg is szakadtak a tárgyalások. A kormány ugyan 2011 végén újra az IMF-hez fordult segítségért, de érdemi tárgyalásokra alig került sor, 2012 nyár végéig fenn tudta tartani a kormány annak a látszatát, hogy a tárgyalások bármikor komolyabb fázisba léphetnek. A Valutaalap 2012 őszi közgyűlésén azonban világossá vált, az IMF nem partner a kormány halogató stratégiájához, ekkor elhidegült a két fél egymástól. 2013 augusztusában a hitel előtörlesztése megtörtént, év végén pedig bezárt a budapesti IMF-iroda.