Lakásaink többsége zabálja az energiát

Vágólapra másolva!
Minden jel szerint idén sem várható, hogy az új építések szintet lépjenek, és magához térjen az építőipar – tavaly alig 2600 új társasházi lakás kelt el országszerte –, így hát az ingatlanpiacon továbbra is a felújítás marad a varázsszó. Ehhez az OTP Bank most pályázattal igyekszik meghozni a társasházak kedvét.
Vágólapra másolva!

Három kategóriában – környezetvédelem, közösségépítés, valamint életminőség-javítás – összesen 7,8 millió Ft vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a többlakásos épületek. A pályázatok beküldési határideje 2014. június 30, a nyerteseket augusztus 11-éig értesítik. Minden részletről rengeteg hasznos tudnivaló található itt.

Felmérések szerint a körülbelül 2,1 millió darab társasházi és lakásszövetkezeti lakás fele olyan elavult, hogy csak az állaguk önmagában pazarlás: a fűtés és hűtés pazarló megoldásaival messze a lakások teszik ki az országos energiafelhasználás legnagyobb részét. Nem jobb a helyzet a szén-dioxid kibocsátásban sem: a lakások csúnyább számokat hoznak, mint az ipar, a közlekedés és a földhasználat.

Csonka Tibor az OTP Business ügyvezető igazgatója elmondta, aki a pályázatban lemarad, kamattámogatott hitelekre, illetve 30 százalékos lakástakarékpénztári befizetés-támogatásra számíthat külső-belső felújítási munkákhoz. „Az eszközök adottak, csak szándékra, lakóközösségi összefogásra van szükség ahhoz, hogy egy társasház a kezébe vegye a sorsát és megoldja az állagromlás, valamint az energiapazarlás problémáját” – véli az OTP Business ügyvezető igazgatója.