Vágólapra másolva!
Megkönnyebbültek tegnap az amerikai tőzsdék, azok után, hogy hirtelen komoly szankciókra nem került sor Oroszországgal szemben, így a befektetők a vártnál jobb makroadatokra figyelhettek. A Dow Jones részvényindex öt napos csökkenő sorozatát tudta megszakítani hétfőn.
Vágólapra másolva!

Fellélegeztek tegnap a piacok, az amerikai Dow Jones részvényindex öt napi esés után 1,1 százalékos plusszal zárta a hétfői kereskedést. De mellette az S&P 500 és a Nasdaq is közel egy százalékkal tudott emelkedni.

Habár az USA és az EU is szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben (vezető politikusok beutazási tilalmat kaptak, valamint befagyasztották a külföldi bankszámlán lévő vagyonukat), emellett pedig továbbiakat helyzetek kilátásba, de a piacok mégis örültek, talán azért mert elmaradt a hirtelen katonai beavatkozás. Persze a feszültség ezzel még nem múlt el Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatban.

Tegnap az is segített a New Yorki tőzsdéknek, hogy a vártnál jobb makroadatok láttak napvilágot az Egyesült Államokból. Az ipari termelés 0,6 százalékkal bővült februárban januárhoz képest, miközben az elemzők csak 0,2 százalékos növekedésre számítottak. A gyáripari kibocsátás pedig szintén nagyot ugrott, 0,8 százalékos növekedést mutatott februárban, ennyire jó adat pedig utoljára tavaly augusztusban fordult elő.

Ma kezdi meg két napos ülését a Fed, aminek végén holnap jelenti be, hogy változtatnak-e az eszközvásárlási program ütemén. A Bloomberg elemzői konszenzusa azzal számol, hogy újabb 10 milliárd dollárral vághatja vissza a Fed a havi kötvényvásárlások mértékét (55 milliárd dollárra).

Ma Ázsiában is jó piaci hangulat uralkodik, a japán börze közel egy százalékos pluszban zárt, de az ausztrál és a dél-koreai tőzsde is 0,5, illetve 0,7 százalékkal került feljebb. A még nyitva lévő kínai piacokon már kisebb emelkedést látni, a hongkongi Hang Seng 0,3, míg a Shanghai Composite 0,1 százalékkal megy feljebb.

A Nikkei emelkedése együtt járt a japán jen gyengülésével, ami szintén a kockázatkerülés újból megerősödését jelzi. A dollár/japán jen keresztárfolyam a 101,2-es szintekről egészen 101,9-ig gyengült, igaz hogy onnan valamelyest már visszább korrigált a jegyzés, de még mindig 101,6 körül ingadozik.

Európában a határidős indexek egyelőre nem mutatnak nagy elmozdulást, délelőtt érkezik viszont a Zew gazdasági hangulatindex értéke, ami megmozgathatja a piacokat, valamint délután az USA lakáspiacáról látnak napvilágot szintén fontos adatok.

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu