Miből fogunk élni nyugdíjas korunkban?

Vágólapra másolva!
Sajátságos témaválasztásnak tűnik egy pénzügyekkel, vállalkozásokkal foglalkozó blog részéről a nyugdíjazás problémás kérdésével foglalkozni. A reconcept mai posztja abból indul ki, hogy humán tőke nélkül nincs vállalati működés, innen pedig csak egy ugrás az egészség, a járulékok, a nyugdíj fogalomköre. A tudatos öngondoskodásnak alapfeltétele, hogy az ember tisztában legyen azzal, mire számíthat.
Vágólapra másolva!

2020-ra 65 év lesz a nyugdíjkorhatár, írja a reconcept. Az átlagéletkor egyre magasabb, a születések száma egyre csökken – ha a most érvényes évi 40 ezer fős természetes fogyás üteme marad, 2050-re alig leszünk többen, mint 9 millió. Ebben a felállásban tarthatatlanná válik a felosztó-kirovó rendszer.

A poszt három opciót vet fel megoldásként, ezekért érdemes ide kattintani. A reconcept nem kevesebbet állít, mint hogy a nyugdíjprobléma mellett eltörpül devizaadósság és GDP. Unortodox és kreatív ötletek menthetik meg a helyzetet, a posztíró ki is tér egy szokatlan, de nem átgondolatlan javaslatra:

„A középkorban a gyerekek nagy száma jelentette azt az erőforrás-potenciált, amely a mind idősebb szülőknek az ellátást, szociális és pénzügyi értelemben egyaránt jelenthette. Ha volt sok fiatal, felnőtté váló gyerek, akkor volt, aki dolgozzon a földeken, ellássa a háztartást és az időseket. Akinek nem volt (elég) gyereke, azt nem látta el senki, magára maradt és ez a társadalombiztosítás előtti időkben egyenlő volt a biztos halállal. Az elöregedés össztársadalmi értelemben hosszú távon ugyanezt jelenti ma is. Nos, akkor a rendszer épülhetne arra, hogy a nyugdíjak bizonyos arányban összekapcsolásra kerülnek a gyermekek által megfizetett adókkal. A saját, korábban befizetett járulékkal nem lehet összekötni, hiszen az a befizetés időpontjában kifizetésre is került az akkori nyugdíjasok ellátására. De a mai járulékokkal (melyet az ellátottakat követő generációk fizetnek) már össze lehet kötni a kifizetéseket. Az ellátottnak arra igenis van ráhatása, hogy hány gyermeke van és ők mennyi adót és járulékot fizetnek be, többek közt saját szüleik ellátására.”