Szépen teljesített a január a turizmusban

Vágólapra másolva!
Az év első hónapjában 213 ezer külföldi turista választotta Magyarországot, hozzá 240 ezer magyar üdült belföldön, a KSH szerint minden régióban nőtt a forgalom, összességében 13,5 százalékkal a bázishoz képest.
Vágólapra másolva!

Idén január 1-jén hazánkban 2171 kereskedelmi szálláshely működött, ezen belül 887 szálloda 51 ezer szobával, 839 panzió 9 ezer szobával. Emellett 445 üdülőház, kemping és közösségi szálláshellyel fogadta a turistákat.

Kevesebben érdeklődtek tájaink és gyógyfürdőink iránt az Egyesült Királyságból és a Romániából, mint 2013 elején, de több német, olasz és orosz vendég lépte át a határt. Az osztrák vendégéjszakák száma alapvetően nem változott, 0,5 százalékos növekedést mért a KSH. A szállodákban átlagosan 36 százalékos szobakihasználtságról beszélünk, ez 2,8 százalékponttal jobb az előző évinél. A vizsgált időszakban az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele 47 százalékos, a négycsillagos, valamint a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli, 43 és 48 százalékos volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított bruttó árbevételén belül a vendéglátásból 4,1 milliárd forint folyt be, 528 millióval több, mint 2013 januárjában, jóllehet a forint/euró havi átlagárfolyama 302 forint volt, 9 forinttal gyengébb, mint a tavalyi év megegyező időszakában – fűzte hozzá a KSH.
Széchenyi Pihenőkártyát 1524 egység fogadott el, a belföldi vendégek 785 millió forint értékben éltek ezzel a lehetőséggel a szálláshelyeken. Ez 17 százalékkal több, mint tavaly januárban.