2018-ra oldhatják meg a devizahitelesek ügyét

Vágólapra másolva!
A választások után megszülethet a devizahitelesek ügyét megoldó jogszabály, technikailag pedig a következő ciklus végére tűnhetnek el teljesen a devizahitelek, mondta Gulyás Gergely. A Fidesz politikusa szerint a probléma kezelésekor fontos szempont a bankrendszer stabilitása is. 
Vágólapra másolva!

A Fidesz arra tud ígéretet tenni, hogy a következő ciklus végére lehet megoldás a devizahitelek ügyében - mondta Gulyás Gergely szerdán a TV2 Mokka című műsorában. A Fidesz frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta, hogy a helyzet kezelése során fontos érdek a bankrendszer stabilitása is.

Gulyás Gergely az Origónak azt mondta, ez a határidő technikai jellegű, vélhetően eddigre vezetik majd ki a bankok a devizahiteleket a rendszerből. Ennél sokkal fontosabb viszont, hangsúlyozta a politikus, hogy már a választások után nem sokkal megszülethet maga a törvény, ami erre kötelezi a bankokat.

"Leghamarabb májusban kerülhet sor törvénymódosításra, ugyanis meg kell várni az Európai Bíróság és a Kúria döntését" - fogalmazott a Mokkában Gulyás Gergely.

A politikus elmondta, üdvözlik az Alkotmánybíróságnak a devizahitelezéssel kapcsolatos döntését, mert az lehetőséget biztosít a törvényhozásnak arra, hogy módosítsa a szerződések tartalmát.

Az Alkotmánybíróság hétfőn kihirdetett határozatában kimondta, hogy törvénnyel módosíthatók korábban megkötött szerződések, ám ebben az esetben is figyelembe kell venni minden fél méltányos érdekeit, a megváltozott körülmények között is érdekegyensúlyra kell törekedni.