Egymilliárd eurót vehet fel az EU Ukrajna nevében

Vágólapra másolva!
A 11 milliárdos csomagból 1 milliárd eurót kaphat Ukrajna az Európai Uniótól az eddigi gyorssegélyen felül. Technikailag az fog történni, hogy az EU vesz fel hitelt, amit átad Ukrajnának.
Vágólapra másolva!

Újabb egymilliárd euróval hajlandó megfejelni az Európai Bizottság a március elején Ukrajna számára bejelentett 610 millió eurós rövidtávú segítséget - jelentette be szerdán Olli Rehn, a bizottság gazdasági és monetáris kérdésekért felelős tagja.

Az erről kiadott közlemény világossá teszi, hogy a kedvezményes hitel feltétele, hogy Kijev megállapodjon a Nemzetközi Valutaalappal, valamint az Európai Bizottsággal is megállapodjon egy konkrét gazdaságpolitikai programban. A kedvezményes hitel célja elsősorban Ukrajna negatív és gyorsan romló fizetési mérlegének és pénzügyi helyzetének javítása.

Brüsszel úgynevezett makrofinanciális segítség formájában nyújtaná Kijevnek az egymilliárd eurós mentőövet, ami az EU egyik rendkívüli válságkezelő eszköze, és lényegében annyit tesz, hogy az EU vesz fel hitelt a pénzpiacon a tényleges kedvezményezett helyett, mert Brüsszel jóval kedvezőbb feltételekkel kaphat kölcsönt, majd pedig a pénzt továbbadja kedvezményezettjének.

Ez azonban csak rövid távra nyújthat megoldást. Ukrajnának 35 milliárd dollárra (25 milliárd euró) lenne szüksége a következő két évben az átmeneti kormány pénzügyminisztere szerint. Ezt részben az EU-tól, részben az IMF-től kaphatja meg Ukrjana. Az egymilliárd euró része annak a 11 milliárd eurós csomagnak, amelyet március elején terjesztett elő a brüsszeli testület Kijev megsegítésére.