Bombasiker-gyanús szegedi szálloda

Art Hotel, Szeged, jacuzzi, Dóm
Kilátás a jacuzziból a Dómra
Vágólapra másolva!
Álomrangos finisbe jutott az első születésnapját májusban ünneplő Art Hotel Szeged: a Financial Times közreműködésével tizenegyedszerre megszervezett CEEQA elnevezésű díjért mintegy háromszáz ingatlan indult a régióban, az Art Hotel az egyetlen magyar versenyző, amely a kategóriájában az első tízbe beverekedte magát.
Vágólapra másolva!
A magyar csodaként emlegetett fényáteresztő üvegbeton a fiatal szálloda egyik ékessége Forrás: Art Hotel Szeged

Az április 8-án záruló CEEQA versenyen olyan kereskedelmi ingatlanfejlesztési projektek indulhatnak, amelyek a kiírást megelőző évben kerültek tető alá. Szeged legújabb büszkesége körülbelül kétmilliárd forintból, magánszemélyek beruházásából épült meg, az összeg mintegy ötöde uniós forrásból származik. Az Art Hotel nyolcezer beépített négyzetméteren kínál pihenést, normál és erkélyes szobái mellett két akadálymentes hálószobával, öt családi szobával, és hat luxus lakosztállyal készült fel a vendégekre.

Budea Ildikó szállodaigazgató lapunknak elmondta, nagyon bíznak abban, hogy Varsóban is komoly eredményt érhetnek el: az igen szigorú ISO 14001 minősítést csak azok az épületek kaphatják meg, amelyeknél a fenntarthatóság az irányelv az építkezésben, a működtetésben. „Ma már egészen természetes, hogy zöldben gondolkozzunk” – véli az igazgatónő. – „Geotermikus energiával is fűtünk, szelektáljuk a hulladékot, mozgásérzékeléssel működő fénytesteket használunk energiatakarékos izzókkal, a fürdőszobák a víztakarékosság elvével működnek.” Szintén nem közömbös részlet, hogy a pályázók egy része meghívással kerül a versenybe – ahogy az Art Hotel Szeged is.

Kilátás a jacuzziból a Dómra Forrás: IVANYI AUREL /Ivanyi Aurel

Külső megjelenésre a szálló a város szívének hangulatába, látványvilágába illeszkedik, sem magasságában, sem homlokzatával nem rí ki a műemléki környezetből – a jacuzziból egyenesen a Dóm tornyaira látni. Az épületbe belépő vendégeket azonban első pillantásra minden bizonnyal az utóbbi évek egyik magyar szenzációja, Losonczi Áron fényáteresztő üvegbeton alkotása, a lobby és recepció dísze ragadja meg. „Az építészünk kérte fel a közreműködésre” – mondja Budea Ildikó. – „A fiatalember csongrádi. Hogy a LiTraCon ékesíti a mi épületünket is, közös öröm, közös büszkeség.”