Divat az áfaemelés

Vágólapra másolva!
Gyakorivá váltak a szabályváltozások az áfánál a világ legtöbb országában, és az adókulcs is emelkedik, mondja egy nemzetközi felmérés. Az adóhatóságok átfogóbb és szigorúbb ellenőrzéseket végeznek.
Vágólapra másolva!

Folytatódik az áfaemelési trend az Európai Unióban, állapítja meg az Ernst &Young adótanácsadó cég tanulmánya.

A 2008-ban kirobbant világgazdasági válság előtt az EU-ban 19,4 százalékos volt az átlagos áfakulcs, ez idénre 21,4 százalékra kúszott fel.

Az elemzés azt nem emeli ki, de tény, hogy az EU-ban Magyarországon a legmagasabb az áfakulcs, a normál áfamérték nálunk 2012 eleje óta 27 százalék. (Ez egyébként vonzóvá is teszi az áfacsalást.) A magyar 27 százalékos áfakulcs világviszonylatban is a legmagasabbak egyike.

Az áfa mértékének és az áfa szabályainak a változtatása is gyakori. Az EU-ban tíz olyan ország lesz, ahol az áfa mértéke vagy köre idén vagy jövőre módosul.

Ezzel párhuzamosan Európában és világszinten is egyre gyakoribbá vált az áfa-szabályok változása. A csaknem száz vizsgált ország felében évente legalább egyszer, az államok 20 százalékában azonban akár 2-3 alkalommal is módosul a szabályozás – derül ki az EY nemzetközi tanulmányából.

Az áfa emiatt egyre fontosabb bevételi forrása lesz az országoknak, amelyek ezért érdekeltek abban, hogy be is szedjék, amire igényt tartanak.

Egyrészt az áfa jelentőségének növekedése, másrészt a modern technológia adta lehetőségek következtében minden korábbinál átfogóbb és szigorúbb ellenőrzésekre kell készülniük a cégeknek világszerte. Nemcsak az egy adott országon belüli ellenőrzések hatékonysága növekszik, de a különböző államok adóhatóságai közötti információcsere is egyre automatikusabbá válik – mutat rá az EY jelentése. „A nemzetközi trendekbe Magyarország is illeszkedik. A nagyadózói körben az adóhatósági megállapítások döntő többsége az áfához kapcsolódik hazánkban. Növekszik az adójogi viták száma is Magyarországon, ezek közül pedig egyre több ügy jut el az Európai Bíróságra is” – mondta Vékási Tamás, a tanácsadó cég adópartnere.

A nemzetközi folyamatokhoz hasonlóan a magyar adóhatóság is egyre többször alkalmaz olyan szoftvert, amellyel a korábbiakhoz képest sokkal rövidebb idő alatt, tételes ellenőrzést tud végrehajtani, nagyobb találati aránnyal. Éppen ezért a cégeknek is alkalmazkodniuk kell a megváltozott viszonyokhoz, egyebek mellett például az adóhatósági szoftverekhez hasonló módszerekkel kell ellenőrizni saját rendszereiket – tette hozzá