Martonyi: Nem tart sokáig az orosz vigyor

Vágólapra másolva!
Martonyi János szerint Magyarország nem örülne, ha elzárnák az orosz gázcsapot, de készülni kell erre a lehetőségre is. A CNN riportere kimondta, hogy a jelenlegi szankciók nevetségesnek tűnhetnek Moszkvából nézve. Martonyi szerint nem sokáig fognak nevetni.
Vágólapra másolva!

"A szankció első szakasza, második szakasza - úgy érzem, Moszkva csak nevet ezeken. 'Ó, nagy ügy! Ránk szabnak egy-két szankciót. Majd erre fogjuk kivonni a csapatainkat!'" - szegezte Martonyi János magyar külügyminiszternek Richard Quest, a CNN riportere, aki élő adásban kérdezett az ukrán-orosz válságról, és arról, hogy Magyarországot hogyan érintheti a gazdasági háború.

"Nem hinném, hogy nevetnek" - válaszolta Martonyi. "Ha mégis így lenne, akkor nem hiszem, hogy sokáig nevetnek majd" - tette hozzá. A külügyminiszter szerint "összevetve a gazdasági erőviszonyokat, előbb-utóbb mindenki észreveszi, ki lesz ebben a játékban a nyertes és a vesztes oldalon".

Richard Quest megkérdezte azt is, hogy Magyarország felkészült-e arra, hogy elveszíti az orosz gázt. Korábban utalt arra, hogy a szankciók aligha állnak meg az utazási tilalomnál.

"Egyáltalán nem szeretnénk, hogy ez bekövetkezzen" - mondta Martonyi a kérdésre. Szerinte fel kell gyorsítani az egységes európai energiapiac megteremtését, hogy mérsékelhető legyen az orosz függés. (Ma Magyarországról három fő gázút vezet ki, egy keleti, egy déli és egy nyugati irányban. A déli és a keleti vezeték kapacitása azonban nem lenne elég a csúcsfogyasztás fedezésére hosszú távon.) Martonyi szerint ki kell építeni az országok közti energiavezetékeket, és hozzáférést kell szerezni más energiaforrásokhoz is. Ilyennek említette az amerikai földgázt, amely miatt a visegrádi országok arra kérték az Egyesült Államokat, hogy nyissa meg az energiahordozók jelenleg tiltott exportját.

Az orosz szankciók Magyarországot érintő lehetséges hatásairól itt olvashat bővebben.