Óriási bírságot fizethet a Toyota

Vágólapra másolva!
1,2 milliárd dolláros büntetés fizetésében állapodhatott meg a világ legnagyobb autógyártója, a Toyota az amerikai hatóságokkal - tájékoztatott a Bloomberg. A cég félrevezette az illetékes szerveket az autóival kapcsolatos problémáinak vizsgálata során, ezért fizethet most óriási büntetést a japán társaság. 
Vágólapra másolva!
  • Az amerikai hatóságokkal kötött megállapodás értelmében a Toyota 1,2 milliárd dollárt fog fizetni a cég ellen folyó vizsgálatok lezárása érdekében – állítják ügyhöz közel álló források. A hivatalos, végső bejelentést ma tehetik meg a felek.
  • Az USA illetékes hatóságai azután kezdtek biztonsági vizsgálatokba a Toyota autóinál, hogy a vállalat 2009 óta 10 millió modelljét kényszerült visszahívni különböző problémák miatt. A japán gyártó egyes modelljeinél váratlan, nem szándékos gyorsulási problémák voltak tapasztalhatók.
  • A vádak szerint a Toyota félrevezető információkat tett közzé ezekről a problémákról az amerikai hatóságok felé, és a problémák kezelése sem volt mindig megfelelő. A cég ezért fizethet óriási bírságot a peren kívüli megállapodás keretében.
  • Az autóinak visszahívása rontott a világ piacvezető autógyártójának számító Toyota hírnevén, mely attól a General Motors-tól vette át az első helyet, ami szintén vizsgálatok alatt áll. A vádak szerint a General Motors már korábban tudott azokról a gyújtási hibákról, melyek 12 ember haláláért lehettek felelősek.
  • A Toyota szóvívőjén keresztül közölte, hogy a vizsgálatok kezdete óta együttműködik az amerikai hatóságokkal, és azóta jelentős változtatásokat vittek véghez, hogy jóval megbízhatóbb, készségesebb és ügyfél-orientáltabb vállalattá váljanak.
  • A Toyota részvényei 0,8 százalékos eséssel reagáltak ma a hírekre.
Forrás: Investor.hu