Tépik a BMW-t

BMW X4
Vágólapra másolva!
A BMW vezetői szerint idén tovább fognak pörögni a cég autóértékesítései, melynek köszönhetően a tavalyi évi rekordprofitot is túlszárnyalhatja a patinás német autógyártó - tájékoztatott a Bloomberg. A hírre történelmi csúcsra ugrott a BMW árfolyama.
Vágólapra másolva!

A BMW kifejezetten optimista várakozásokat fogalmazott meg az idei év eredményeivel kapcsolatban a mai müncheni sajtótájékoztatóján.

  • A német autógyártó továbbra is arra számít, hogy az éves autóértékesítések idén a cég története során először átlépik a 2 millió darabot. Ez nagy részben az idén piacra kerülő 16 új vagy felújított modellnek lehet majd köszönhető. A vállalat kifejezetten nagy reményeket fűz a 4-s széria, és az i3-as modellekhez.
  • A vállalat autóértékesítései tavaly is rekordszintre emelkedtek, mivel 1,96 millió autót adott el a társaság, amivel piacvezetőnek számított a prémium szegmensben. A rivális Audikból 1,66 millió, Mercedesekből pedig 1,56 millió fogyott 2013-ban.
BMW X5 xDrive30d Fotó: Koncz Dávid

  • Az értékesítések további pörgésének köszönhetően a BMW idei adózás előtti profitja meghaladhatja a tavalyi, rekordnak számító 7,91 milliárd eurót is.
  • Az árbevétel is tovább növekedhet, melynek kifejezetten a második félévben lehet dinamikus a bővülése. Tavaly 76 milliárd eurós árbevételt ért el a cég a 2012-es, rekordot jelentő 77 milliárd euró után. Az árbevétel tavalyi csökkenése elsősorban a kedvezőtlen devizahatásokkal magyarázható.
  • Ezen túl a működés hatékonyságát mutató üzemi eredményhányad 8-10 százalék között alakulhat idén a tavalyi 9,4 százalék után.
  • A vezetőség figyelmeztetett, hogy idei eredményeik elérésére leginkább a politikai és gazdasági kockázatok jelentenek veszélyt (pl. orosz-ukrán válság romlása).
  • A cég arra számít, hogy a prémium szegmensben tovább fog élénkülni a verseny, amit elsősorban az egyre magasabb fordulatszámon pörgő Volkswagen támaszt az Audi modelljeivel, de a harmadik számú szereplőnek számító Daimler is egyre jobban növeli a Mercedesek eladásait. Az Audi az idei első két hónapban már több autót adott el az eddigi piacvezető BMW-nél, míg a három gyártó közül a Mercedesek eladásai emelkedtek a legnagyobb ütemben februárban.
  • A tavalyi rekordprofitból részvényenként 2,6 eurós osztalékot fizethet majd a BMW, amiről a májusi közgyűlésen dönthetnek majd. Ez 3 százalék körüli osztalékhozamnak felelne meg.
  • A BMW vezetőinek optimista várakozásait a részvényesek is kedvezően fogadták, a cég papírjai közel 6 százalékot drágultak ma, amivel a DAX index legjobban teljesítő komponensének számítanak. Az árfolyam ezzel soha nem látott magasságokba jutott.
Forrás: Investor.hu