Újabb milliárdot vághat zsebre az ING

Vágólapra másolva!
Újabb csomagot készül eladni amerikai leányából az ING, aminek következtében 50 százalék alá süllyed a részesedése az egységben.
Vágólapra másolva!
  • Mintegy 12 százaléknyi részesedést szeretne eladni amerikai leányából az ING, amiből 1,2 milliárd eurónyi bevételre szeretne szert tenni a holland pénzügyi szolgáltató. A tranzakció eredményeként egyénként az ING megszűnik többségi tulajdonos lenni az ING U.S.-ben, részesedése a 2013 végi 57 százalék közeléből 45 százalék környékére csökkenhet.
  • A lépés fontos mérföldköve az Európai Bizottsággal kötött egyességnek, amely kimondja, hogy az ING részesedésének 2014 végéig 50 százalék alá kell süllyednie az ING U.S.-ben.
  • Az ING közleménye szerint a tranzakció az első negyedévben 2 milliárd eurós veszteséget eredményezhet, ami az eladandó csomag piaci és könyvszerinti értékének különbségéből adódik.
  • Nem ez az első eset, hogy az ING részesedést ad el amerikai leányából: első pakkot még a biztosító tavalyi tőzsdei bevezetésekor adta el, majd ezt követően újabb pakktól vált meg októberben.
  • Bár az IPO nem volt túl sikeres az ING számára, hiszen csupán az előre eltervezett sáv alatt, 19,5 dolláron sikerült eladni az ING U.S. részvényeit. Ugyanakkor azóta az amerikai biztosító piaci értéke jóval magasabb, a New York-i tőzsdére bevezetett részvény árfolyama már 86 százalékkal a kibocsátási ár felett, 36,3 dollárnál jár.
  • Ezalatt egyébként az európai anyacég, azaz holland ING is kiemelkedő teljesítményt mutatott fel, árfolyama 62 százalékkal található magasabban, mint ahol az ING U.S. tőzsdére vitelekor állt.
Forrás: Investor.hu