Wiedermann: Tényregény az IMF-es szivárogtatásos könyv

Vágólapra másolva!
Botrány lett Matolcsy György volt kabinetfőnökének könyvéből, amelyben leírt egy történetet, hogy Matolcsy amerikai bankároknak kikotyogta 2011-ben az IMF-tárgyalást. A könyv szerzője azt állította, ott sem volt, sok információt sokadkézből szedett össze, de egyébként is csak egy tényregényt írt.
Vágólapra másolva!

Wiedermann Helga, Matolcsy György jegybankelnök egykori kabinetfőnöke szerint egyes pártok a szövegkörnyezetből kiragadva és félremagyarázva olyan hamis állításokat fogalmaztak meg, amelyek a Sakk és Póker című könyvében nem is szerepelnek. A szerző az MTI-nek adott ki közleményt, amelyben "tényregénynek" nevezte művét (a könyvről szóló cikkünket itt olvashatja).

Wiedermann Helga március 1-jén megjelent könyvének 241-242. oldalán arról írt, hogy Matolcsy György 2011. november 17-ére elfogadta a Goldman Sachs amerikai bank képviselőinek ebédmeghívását. A könyv szerint itt Matolcsy György "csak úgy mellékesen" elmondta nekik, hogy aznap délelőtt a kormány az IMF-hez fordult, és hogy erről a Washingtont és Brüsszelt is levélben tájékoztatták.

A könyvben az szerepel, hogy a bankárok "kezében megállt a vajazókés. Egyikük a mosdót keresve azonnal felállt". Wiedermann következtetése ebből az volt, hogy a bankárok egy nagy nemzetközi pénzügyi befektetőcsoport támadásában vettek részt, de Matolcsy lépése átírta a számításukat.

Az Index azonban rávilágított, hogy a jegybankelnök mondatából a bankárok inkább információt kaphattak arról, hogy a forint aznap erősödni fog. A délutáni bejelentés után a forint valóban nagyot ugrott, vagyis, ha a beszélgetés valóban megtörtént, akkor a Goldman Sachs sokat nyerhetett rajta. Az Origo pénzpiaci kereskedő forrásától úgy tudja, az akkori árfolyammozgás és a megmozgatott devizamennyiség alapján körülbelül félmilliárd forintra tehető a nyereség (ha valóban tudták az információt előre). Az Origo megkeresésére a Goldman Sachs csak annyit mondott, hogy az ügyféltalálkozókról semmilyen információt nem adhatnak ki, ezért a találkozó tényét sem erősítették meg vagy cáfolták.

Wiederman Helga szerdai közleményében könyvét "tényregénynek" nevezte, és azt állította, hogy az ellenzéki pártok által kifogásolt üzleti ebéden személyesen nem vett részt, arról a tárgyaláson részt vevő személyektől nem kapott információt. "Egyes pártok az elmúlt napokban saját politikai céljaikra kívánták felhasználni az általam írt Sakk és póker című könyvet, a teljes szövegkörnyezetből kiragadva és félremagyarázva annak egyes részleteit, egyúttal olyan hamis állításokat fogalmaztak meg, melyek a könyvben nem szerepelnek, s melyekre a könyv tartalma alapján következtetni nem lehet" - írta a szerző.

A könyvből azonban az olvasó semmilyen útmutatót nem kap arra, hogy a mű, amit olvas regény lenne. Az előszóban at írta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy 2013-as beszédében azt mondta, hogy bízik benne, hogy valaki egyszer megírja, hogy "micsoda nagy siker, hogy kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól". Wiedermann Helga erre azt írja, hogy Orbán Viktor és Matolcsy György "utólagos jóváhagyásával a feladatot magamra vállaltam. Rajtuk kívül ugyanis ebben a témában csak kevesen voltak még olyan közel a tűzhöz, mint én".

Ezen mondatok alapján az olvasó joggal feltételezheti, hogy nem fikció, amiről ír. Sőt, a könyv március 11-i bemutatóján is úgy beszéltek a műről, hogy az a valóságot, "az elmúlt évek történetét" fedi le. A bemutatón Wiedermann Helga mellett Matolcsy György és Orbán Viktor is részt vett.

Wiedermann szerdai közleménye szerint számos olyan esemény szerepel a kötetben, melyeken személyesen nem volt jelen, az ott történtekről csupán - gyakran többszörös - áttételeken keresztül szerzett tudomást. Wiedermann Helga szerint jól látható a könyv szerkezetéből is, hogy a valósággal nagyobb vagy teljes mértékben megegyező részek forrásmegjelöléssel és idézőjelben szerepelnek. Minden, ezen túl a kötetben olvasható állítás, illetve következtetés a szerzői szabadság körébe tartozik - hangsúlyozza.

"Az ellenzéki pártok által kifogásolt üzleti ebéddel kapcsolatban a könyv szerzőjeként kijelentem, hogy a tárgyaláson részt vett személyektől semmilyen információt nem kaptam, az ebéden magam nem vettem részt" - írja. Az MNB az Index cikke után közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy az IMF, csak mint lehetőség hangzott el az ebéden, az Origónak viszont az ebéden részt vevő Pleschinger Gyula már azt mondta, hogy egyáltalán nem volt szó az IMF-ről.

A bemutató után két nappal a könyv egyik részlete miatt a baloldali összefogás Matolcsy György lemondását és a legfőbb ügyész vizsgálatát kérte, amiért 2011 őszén nemzetgazdasági miniszterként "bennfentes információkat szivárogtatott ki" bankároknak. Március 18-án pedig az Együtt-PM feljelentést tett Matolcsy "kiszivárogtatása" miatt.