Lovagold meg az amerikai energiaforradalmat!

2014.03.22. 09:05

Az utóbbi hónapok, évek során egyre többet lehetett olvasni és hallani is az Amerikában kibontakozó palaolaj és palaforradalomról. Az új innováció révén számos vállalat profitálhat ezekből a folyamatokból, mi pedig egy könnyed mozdulattal profitálhatunk ezekből a cégekből.

Számtalanszor írtunk már az Investor.hu hasábjain az amerikai palaolaj és palagáz forradalomról. Ugyanakkor azt még nem néztük meg alaposabban, hogy mely iparágak lehetnek az olcsó energiahordozó nyertesei. Ezt a lemaradást most pótoljuk, sőt, még egy befektetési alapot is tudunk ajánlani, amin keresztül egyetlen mozdulattal befektethetünk az amerikai gázforradalom nyerteseibe.

Mi az a palaolaj és palagáz?

A palaolaj és palagáz ugyanolyan hagyományos földgáz vagy kőolaj, mint amit a hagyományos lelőhelyekről hoznak a felszínre a különbség leginkább ott van, hogy máshogyan kell a talaj rétegeiből felszínre hozni a szénhidrogéneket.

Ahhoz, hogy a felszínre tudják hozni az olaj- és gázipari cégek a földgázt vagy a kőolajat új technológiákra volt szükség. A hidraulikus repesztés nem számít új fejlesztésnek, de erre is nagy szükség volt, hiszen az egész technológia arra épül, hogy függőleges fúrásokat kezdenek, majd a kellő mélység elérése után vízszintesen kezdenek fúrni. Utóbbi folyamat számít fontos újításnak és a fejlődés miatt költséghatékonnyá is vált. 

A vízszintes fúrás után hidraulikus repesztéseket hajtanak végre, így a kőzet apró rétegeiben lévő földgázt és kőolajat már könnyebben ki lehet szedni. A technológia ellenzői főként azzal érvelnek, hogy a repesztések földrengéseket okozhatnak, illetve vegyi anyagok kerülhetnek a rétegek közé, továbbá rendkívül nagy mennyiségű vízre is szükség van a procedúrához.

 A technológia átrendezi a világpiacot

Az Amerikában egyre jobban terjedő technológiának számos hatása van és vélhetően lesz a jövőben is a világ olaj- és gázpiacára is. Egyrészt az amerikai olaj- és gázkitermelés az elmúlt évek során folyamatosan növekedett és egyre magasabb szintre jutott. 

A legfrissebb adatok szerint már nagyjából napi 8 millió hordónyi olajat hoznak a felszínre az USA-ban, amivel Oroszország és Szaúd-Arábia után a harmadik legnagyobb kitermelőnek számít és éveken belül a legnevesebb szervezetek szerint is megkaparinthatja az első helyet ranglétrán.

Forrás: Investor.hu

Az emelkedő kitermeléssel párhozamosan folyamatosan csökken az amerikai olajimport. Ennek pedig negatív hatása van például az Afrikából és Dél-Amerikából USA-ba tartó olajexportra. Előbbi országok Ázsiába és Európába próbálják irányítani hajóikat, de jórészt már nem tudják olyan drágán értékesíteni a "fekete aranyat", mint ahogyan tették azt az USA-ba irányuló hajókkal. Mexikó pont a napokban jelentette be, hogy Indiába és Japánba tervezi küldeni a szállítmányait, mivel az USA-ban keletkező igény egyre kisebb.

A növekvő kitermelés másik hatása, hogy az amerikai olajkészletek hatalmasra duzzadtak fel.

Forrás: Investor.hu

Az olajkitermelés főként Észak-Dakotában és Texasban futott fel a palaforradalom révén, ami miatt az amerikai csővezeték-rendszerre is átalakítás vár, hiszen új helyekről kell elvinni a kitermelt nyersanyagot a finomítókhoz, felhasználókhoz. Ezt a problémát rövid távon a vasúti szállítással oldják meg a cégek, de a jövőben minden bizonnyal épülni fognak vezetékek, amin keresztül olcsóbban lehet majd a célállomásra eljuttatni az olajat és a földgázt.

Forrás: Investor.hu

Az olajtermelés felfutása mellett sokkal nagyobb hatást gyakorolt a technológia az amerikai gázpiacra. Az egyre nagyobbra növő kitermelés miatt az amerikai típusú (Henry Hub) gáz ára nagyjából harmadába kerül, mint Európában vagy Ázsiában. A földgáz felhasználása rendkívül széleskörű, finomítók, vegyipari cégek, erőművek is előszeretettel használják a földgázt, ami miatt számos vállalat döntött amerikai beruházások mellett. Több társaság áttelepíti termelését is az USA-ba az olcsó költségek miatt.

Forrás: Investor.hu

Az olcsó földgáz miatt egyre nagyobb az igény arra is, hogy USA engedélyezze az exportálását a földgáznak. Főleg most kezd igazán aktuálissá válni a kérdés, hiszen az orosz-ukrán konlfiktus miatt Európa szeretné, ha az USA-val folytatott szabadkereskedelmi tárgyalások témái közé felvennék a szénhidrogének imporjtát. Ha ez bekövetkezik, akkor idővel Európa gázfüggősége csökkenhet Oroszországgal szemben is.

Kik lehetnek a folyamat nyertesei?

Az Amerikában zajló palaforradalom alapjaiban forgatja fel az energiapiacot. Az egyre jobban terjedő technológia miatt számos olyan cégre van szükség, akik az olajcégek számára biztosítják a fúrási technológiát és különböző szolgáltatásokat nyújtanak az olajmezőkön.

Ilyen cégek lehetnek (a teljesség igénye nélkül): 

 • Schlumberger,
 • Technip,
 • ABB,
 • WEIR,
 • Halliburton,
 • Baker Hughes.

Az olaj- és gázmezőkön végzett munka után a nyersanyagot valamilyen úton, módon el kell juttatni a fogyasztókhoz. Ezekkel foglalkoznak többek között az alábbi cégek:

 • Kinder Morgan,
 • Enbridge,
 • Spectra Energy,
 • Transcanada,
 • Williams Companies.

Ha a földgáz exportálásáról van szó, akkor a Cheniere Energy jöhet szóba, amely jövőre kezdheti meg az exportot a jelenlegi engedélyek szerint.

Az olcsó földgáz miatt számos cég gondolkozik azon, hogy földgáz üzemű autókat, teherautókat, vonatokat fejlesszen, sőt erőműfejlesztések, építések száma is növekedhet. Ebben a szegmensben tevékenykedik többek között:

 • Paccar Inc.
 • General Electric,
 • Siemens.

A vegyipari vállalatoknak jelentős földgázfelhasználónak számítanak, emiatt ebben a szektorban is lehet találni érdekes cégeket:

 • Dow Chemical, 
 • Agrium
 • PPG,
 • CF Industries,
 • Potash Corp.
 • Mosaic.

Amennyiben nem szeretne bajlódni az egyedi részvények kiválasztásával, akkor az Investor Trader webes kereskedési felületén a K&H Alapkezelő legújabb, Innovatív Amerika alapjából is jegyezhet befektetési jegyet. A zártkörű alap leginkább az ameriaki energiaipari forradalmat szeretné meglovagolni. Részletesebb tájékoztatót az Investor Trader és a K&H honlapján találhat.