Máris trükköznek az online kasszákkal

Vágólapra másolva!
Meghaladta a 60 ezret az adóhivatalba bekötött, üzembe helyezett online kasszák száma, a boltosok máris próbálják keresni a rendszer kiskapuit. Az adóellenőrök azonban megtehetik, hogy a sarkon állva élőben figyelik az üzlet valós forgalmát, és egybevetik a beérkező online adatokkal.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet írása szerint az online jelentés kikerülésének egyik módja az, amikor a boltos csak a pénztárgép mellé helyezett számítógéppel nyomtatja ki a számlát, amely így nem kerül be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatbázisába. A lap szerint a kisebb települések üzletei úgy próbálják elkerülni az adófizetést, hogy összebeszélnek, előre megegyeznek egy havi átlagos bevallott forgalomban, így a rendszerben nem keletkezik kiugró adat, ami automatikusan felkeltené az ellenőrök gyanúját.

A vendéglátósok a törzsvendégekkel összejátszva találhatnak kiskaput, ilyenkor a kiszolgáló megbeszéli a vendéggel, hogy a fogyasztás valódi értékének csak egy részéről állít ki számlát. Így a NAV-nál keletkezik adat, a valós forgalom egy része azonban nem adózik. A törzsvendégekről pedig biztosan tudhatják, hogy nem adóellenőrök, és nem fogják jelenteni az esetet.

A lap ismerteti, hogy az új technológiának köszönhetően az adóellenőrök megtehetik, hogy az üzlet bejáratától nem messze állva figyelik a valós forgalmat. Ha pedig a boltba láthatóan folyamatosan betérnek a vevők, ugyanakkor az online rendszer nem mutat tranzakciókat, azonnal felmerülhet a csalás gyanúja.