Vágólapra másolva!
Remekül indították a hetet az ázsiai tőzsdék, annak ellenére, hogy újabb gyenge makroadat látott napvilágot Kínából. Amerikában pénteken kisebb esés volt látható, ám az S&P 500 napközben új történelmi csúcsot állított fel. 
Vágólapra másolva!

Remek a hangulat az ázsiai tőzsdéken, annak ellenére, hogy a kínai feldolgozóipar további lassulásáról árulkodó makroadat látott napvilágot reggel. Az HSBC kínai feldolgozóiparra vonatkozó beszerzési menedzserindexe 48,1 pontra, tehát bőven a zsugorodás/növekedés határát jelző 50 pont alá esett vissza márciusban. Ez alaposan meglepte a piacot, mivel a szakértők arra számítottak, hogy a mutató 48,7 pontra emelkedik a februári 48,5 pontról. A márciusi érték ráadásul nyolc hónapos mélypontnak felel meg.

A gyenge adat felerősíthette azokat a spekulációkat, hogy a kínai vezetés új ösztönző programokat indíthat a gazdaság lassulásának megállítása érdekében. A befektetők pedig ennek örülhetnek, és ez hozhatta meg a vételi kedvet a piacokra.

Ennek következtében emelkedni tudnak a részvényindexek, az élen a japán Nikkei található, mely 1,8 százalékot ugrott. A kínai Shanghai Composite 0,9 százalékos emelkedéssel reagált a statisztikára, a dél-koreai Kospi 0,6 százalékot, az ausztrál S&P/ASX 200 0,2 százalékot, a hongkongi Hang Seng 1,6 százalékot erősödött.

Forrás: Investor.hu

Pénteken kisebb esések voltak láthatóak az amerikai tőzsdéken, amiben a profitrealizálások mellett vélhetően a továbbra is jelen lévő orosz-ukrán válság játszhatott szerepet. Fontos makroadat hiányában kissé nyugodtabb kereskedés folyt, és elsősorban a vállalati hírekre fókuszálhattak a befektetők.

A főbb részvényindexek közül az S&P 500 új történelmi csúcsot ütött napközben, ám végül 0,3 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A Dow Jones 0,2 százalékot, a Nasdaq pedig messze lemaradva társaitól 1 százalékot veszített értékéből.

Forrás: Investor.hu

A Tiffany részvényei végül fél százalékot gyengültek a csalódást keltő gyorsjelentés után, és a Nike is 5,1 százalékot zuhant a gyenge kilátások következtében.

Az európai tőzsdéken ma kisebb eséssel indulhat a nap a remek ázsiai hétkezdés ellenére. A határidős indexek alapján 0,2-0,4 százalékos mínuszokra lehet számítani nyitáskor.