Simicskáék 5 milliárd forintnál több agrártámogatást kaptak tavaly

Vágólapra másolva!
Három nagyobb cégcsoport kezében összpontosul a kifizetett agrártámogatások összege a K-Monitor kimutatása szerint. A szaktárca a mezőgazdaság elleni hangulatkeltésnek tartja a számok interpretálását. 
Vágólapra másolva!

Csakúgy, mint az előző években, tavaly is három mezőgazdasági csoport tarolt a területalapú támogatások kiosztásánál – írja a K-Monitor blogja. A Mezort-csoport, amely Simicska Lajoshoz és Nyerges Zsolthoz köthető, összesen több mint 5 milliárd forintnyi agrártámogatást kapott, a Csányi Sándorhoz tartozó Bonafarm-csoport 4,9, míg a Leisztinger Tamás érdekeltségének számító Forrás-csoport pedig 3,1 milliárd forintban részesült.

A számok tanúsága szerint a támogatási rendszer továbbra is a nagybirtokokat részesíti előnyben, a felső tíz százalék részesedése a mezőgazdasági támogatásokból kiemelkedően nagy, több mint 70 százalékos.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a blogbejegyzést a mezőgazdaság elleni hangulatkeltésnek minősítette. Közleményében részletesen kifejti, hogy az európai uniós mezőgazdasági támogatásokból részletesen meghatározott és szigorúan ellenőrzött feltételek szerint részesednek az érintettek, az uniós eljárásrend szerint nem a termelők birtokmérete szerint osztják ki a támogatási összegeket, hanem az alapján, hogy a termelő mekkora támogatásra jogosult területet használ, és ehhez még számos egyéb feltételt is teljesíteni kell.

A kormány agrárpolitikai célja – 1200 hektárban maximálva egy gazdálkodó birtokméretét – az, hogy a kis- és közepes méretű gazdaságok földhasználatát a hazai földterületek 80 százalékára növelje.