Eladók, figyelem! Jönnek a lakásvásárlók

lakásvásárlók, ingatlanpiac, eladó lakások, illusztráció
Vágólapra másolva!
Egyre kevesebbet ér a forint, alig adnak kamatot a bankok, nem csoda, hogy mind többen menekítik a pénzüket ingatlanba. Az évek óta haldokló lakáspiac az idén mintha éledezne, egyes fővárosi ingatlanközvetítők már-már válság előtti forgalomról beszélnek.
Vágólapra másolva!

Miközben Csóka Zoltán ingatlanközvetítő éppen azt ecsetelte az Origónak, hogy az általa lefedett budai és belső pesti kerületekben az év eleje óta már szinte a válság előtti az érdeklődés, sőt a tényleges adásvételi ügyletek száma is, többször bepittyegett a telefonja. Mint később kiderült, épp egy újabb érdeklődő kereste egy bizonyos 180 milliós budai ház ügyében, amely az elmúlt két napban már néhány más vevőjelölt fantáziáját is beindította.

Az év eleje persze mindig erős, így volt ez a 2008-ban kirobbant válság előtt, de még az ingatlanpiac szempontjából kifejezetten gyászos elmúlt években is, úgyhogy messzemenő következtetéseket talán korai levonni. Abban azonban több más budapesti közvetítő is egyetértett, hogy a mostani forgalomnövekedés egyes irodákban 50-70 százalékkal is meghaladja például a tavaly január-februárit, ami azt az érzetet kelti az ingatlanosokban, mintha az embereknek több pénzük lenne, vagy legalábbis bátrabban vágnának bele egy vásárlásba. Az ország egyik legnagyobb hálózatával bíró Duna House-nál meglepően erős volt a február és bíztató a március is, az irodáikba betérő potenciális vevők alapján számított úgynevezett keresleti index látványosan megugrott, folyamatosan csökken (most éppen 5 százalékon áll) a vevők alkuereje, ami együtt mind arra utal, hogy az idei év trendfordulót hozhat, és a tavalyi 84 ezer adásvétel után idén a 100 ezret közelítheti a tranzakciók száma.

Ezt több dolog is erősíti: a banki kamatok annyira alacsonyak, hogy a költségek sokszor többet elvisznek, mint amennyit a befektetés hoz; a forintgyengülés folyamatosan értékeli le a pénzügyi megtakarításokat, így az ingatlan értékálló, menekülő befektetésként szolgál; a lakások és házak körülbelül 20 százalékkal olcsóbbak, mint öt-hat évvel ezelőtt voltak, és ráadásul mostanra a hitelkamatok is lesüllyedtek, ha valakinek nem volna elég készpénze. Ez utóbbi, tehát a hitelből történő lakásvásárlás azonban nem nagyon indult még be (a legtöbben félnek a kölcsöntől, mint a tűztől), a mostani forgalombővülést sokkal inkább azok a készpénzes vevők gerjesztik, akik befektetésként keresik az ingatlant, és meg is tehetik, hogy több tíz- vagy akár százmilliókat is erre áldozzanak félretett vagyonukból.

Legyen könnyen kiadható

A vásárlók többsége magyar, akik Pesten 15 millióig, Bel-Budán 18-20 millióig keresnek könnyen kiadható 1,5-2 szobás lakásokat, de a 100 millió forintnál drágább budai családi házakra is akad vevő, és nagyon gyorsan elkelnek a budapesti viszonylatban kifejezetten jutányos, néhány milliós külső kerületi, például csepeli lakások is, hallottuk több közvetítőtől. A konkrét adottságok persze nagyon sokat számítanak. „A földszinti lakásokért szinte senki nem érdeklődik, ezeket sötétnek, hidegnek és a betörések szempontjából kockázatosnak tartják, ha magas a rezsi, az is taszító, és bár a lakás lehet lerobbant, fontos, hogy maga a ház kívülről jó állapotban legyen” – sorolta a kulcstényezőket Csóka Zoltán.

Sőt, ami az utóbbi kritériumot illeti, egy másik pesti közvetítő szerint sokan éppen a nagyon felújítandó lakásokat keresik például a jó állagú belvárosi bérházakban, mert ezekhez kvázi fillérekért hozzájuthatnak, majd a felújítás után kiadhatják a ma igazán sok pénzzel kecsegtető rövid távú lakásbérlőknek. Itt főleg azokra a külföldi bérlőkre kell gondolni, akik néhány napra, maximum egy-két hétre Budapestre jönnek turistaként, és nem szállodát keresnek – erre az ügyfélkörre az utóbbi időben egyre több belvárosi ingatlantulajdonos ráállt. Ez a fajta lakáskiadás ugyanis jóval nagyobb üzlet, mint a hagyományos, hosszú távú bérlés, így aki teheti, egymás melletti, egymáshoz közel eső lakásokból többet is felvásárol ebből a célból.

Ukránok, oroszok, osztrákok, olaszok

Élénkítik a forgalmat a külföldi vásárlók is, igaz, sokkal kevesebben vannak, mint a 2000-es évek elején, és ma többen jönnek keletről, mint nyugatról. Megjelentek például az ukránok, velük kapcsolatban hallottunk elég extrém árkategóriás, 1,5 milliárd forintos vásárlásról is, a konkrét ügyletben egy 1000 négyzetméteres új luxusvilláról volt szó a Gellért-hegyen. Vannak orosz vásárlók is (igaz, ők igazán sokan már évek óta Hévízre és környékére mennek), egy-egy osztrák, és főleg a pesti oldalon, az Andrássy út vagy a Bajcsy-Zsilinszky út környékén olaszok is, akikre mind jellemző, hogy igen olcsón próbálnak lakáshoz jutni. Eltűntek viszont a németországi érdeklődők. Az egyik közvetítő szerint volt olyan befektető, aki komplett épületeket akart megvenni a belvárosban, de egyelőre – állítása szerint a politikai helyzet miatt – nem mert vásárolni, mondván, hogy a kormány külföldellenes retorikája és intézkedései miatt nem érezné biztonságban a vagyonát.

Még nem lesz a kiugrás éve

A fővárosi lakáspiacon összességében inkább pozitívak a friss tendenciák, de ahogy egy másik domináns közvetítőlánc, az Otthon Centrum elemzése rámutatott, 2014 még nem lesz a kiugrás éve. Reálisan arra lehet számítani, hogy az árak már nem esnek tovább, és ha a most érezhető keresletnövekedés kitartana, az középtávon már áremelkedést hozhatna. Egyelőre azonban nagyon túlkínálatos a piac, így hiába nem épülnek nagyszámban új lakások most már évek óta (az elmúlt két-három évben legfeljebb néhány lakásos társasházakra vállalkoztak a beruházók), rengeteg az üresen álló ingatlan.

Budapesten legalább kétezer eladatlan új ingatlan van az ingatlanos cégek becslései szerint, miközben a használtpiacon is megsokasodtak az üresen álló lakások, házak. Sok család összeköltözött, mert külön-külön nem tudták fizetni a devizahitelüket, vagy megélhetési nehézségeik voltak, sokan pedig külföldön próbálnak boldogulni, és hátrahagyták az ingatlanjukat. Így ahhoz, hogy az árak felfelé mozduljanak, a keresletnek kellene erősen növekednie. Amíg ez nincs, addig az lesz, amit most is látunk: a jó lakások gyorsan, a kicsit nagyobb érdeklődés miatt talán egyre gyorsabban és akár alku nélkül is elkelnek, de lesz, aki továbbra is hasztalan akasztja majd ki az eladó táblát.