Rangos elismerésért dolgozott meg a budaörsi Tetra Pak

Budaörs, Tetra Pak, csomagolóanyag, gyár
A budaörsi üzem az egyik leghatékonyabb magyar vállalat
Vágólapra másolva!
Létezik egy Japánban kidolgozott, de globálisan jelentős vállalati módszertan a veszteségcsökkentésre. Az ötfokozatú minősítéshez egyre nehezebb feltételeket kell teljesíteni. Magyarországon ezidáig egyetlen cég jutott el a magas presztizst jelentő harmadik körig, a Tetra Pak budaörsi gyára.
Vágólapra másolva!
A budaörsi üzem az egyik leghatékonyabb magyar vállalat Forrás: Tetra Pak

Tudatosan a nulla veszteség felé

A TPM (Total Productive Maintenance – Teljes körű hatékony karbantartás) metodika lényege, hogy a vállalatnak folyamatosan csökkentenie kell a veszteséget, minden létező területen és értelemben. Működése legyen évről évre hulladék-, költség- és környezethatékonyabb, valamennyi veszteségfolyamat tendáljon a nulla felé, éljenek át minél kevesebb balesetet. „2010-ben szereztük meg az első fokozatot, bár körülbelül tíz évvel ezelőtt kezdtünk foglalkozni a kérdéssel” – kezdi az Üzletrésznek Molnár Zita kommunikációs igazgató. – „Minden szintlépés előtt auditál a módszertant kidolgozó Japán Üzemi Karbantartási Intézet, értékeli az elmúlt időszak fejlesztéseit. A harmadik fokozat a kitűnőségért jár, az utolsó már a világszínvonalért. A budaörsi üzem meglehetősen gyorsan, két-két év alatt jutott feljebb a TPM-ranglétrán. A világon 42 Tetra Pak gyár üzemel, valamennyi törekszik a TPM-fokozatok megszerzésére. Közülük eddig 8 érte el a harmadik fokozatot. Mi, a magyar vállalat a fő mutatók alapján a negyedik helyen állunk a Tetra Pak gyárak közötti rangsorban.”

Az 1964-ben, vagyis Japán ipari nagyhatalommá válásának idején kidolgozott módszer célja az, hogy bevonja a dolgozókat, ezzel maximalizálja a termelési rendszerek hatékonyságát, a fejlesztési projektekkel szünteti meg a veszteségeket. A „nulla baleset, nulla minőségi hiba, nulla géphiba a termelési rendszer teljes életciklusában” cél megvalósítása azonban nem könnyű, az elmúlt 50 év alatt Japánon kívül mindössze 2000 vállalatnak sikerült. „A TPM fejlesztések pillérekbe szerveződve történnek, mindegyiken belül fejlesztői csoportok működnek. 2013-ban összesen 78 témában alakultak ilyen csapatok. Ezek öntevékenyek, nem munkakör alapján szerveződnek, tömöríthetnek gyári dolgozó, HR-es, mérnök kollégákat egyaránt. Ők együtt elemzik egy-egy fejlesztési terület jelenlegi állapotát, megállapítják az ideális állapot paramétereit, és kidolgozzák az odavezető lépéseket” – meséli a kommunikációs szakember.

Évről-évre hatékonyabban

A budaörsi Tetra Pak körülbelül 200 embert alkalmaz, munkahelyeik számát lassan, de folyamatosan bővítik. Menedzsmentjében 10 vezető közül 3 nő. Folyamatosan új technológiákat vezetnek be, tavaly bővítették a gyártó csarnokot. 2012-ben a magyarországi kereskedelmi leányvállalat 8,75 milliárd forintos árbevételt ért el, a budaörsi csomagolóanyag üzem 2012-es bevétele pedig meghaladta a 30 milliárd forintot. 39 százalékkal csökkent a gépleállások száma, 15 százalékkal esett vissza a gyártási hulladék mennyisége, 735 tonnával csökkent a széndioxid-kibocsátás, és 22 százalékkal mérséklődött a vevői reklamációk száma. Ez alapján a csoport gyárain belül elért negyedik hely mellett elmondhatja magáról, hogy Európa második legeredményesebb Tetra Pak egysége.

„Napjaink csupa kihívás gazdasági környezetében a termékek minőségét fejleszteni és a vállalat eredményességét fenntartani csak a működési hatékonyság rendszer szintű fejlesztésével lehet. Büszkén mondhatom, hogy a budaörsi Tetra Pak egység a világ élvonalába tartozik ezen a területen” – mondta Révész Zoltán, a Tetra Pak Csomagolóanyag Gyártó Zrt. ellátási lánc igazgatója.

Mi változik a díj hatására?

„Házon belül a minősítés lényege a megerősítés” – emeli ki Molnár Zita az Üzletrésznek. – „A TPM módszertan lényege, hogy mindenki hozzájárulhat a hatékonyság növeléséhez. Emellett létezik egy javaslati rendszerünk, itt minden olyan kérdésnek helye van, amelyet bármelyik dolgozónk fontosnak, fejlesztendőnek tart. Egészen apró kérdések és nagy tervek egyaránt fontosak, ha valaki úgy látja, hogy például csökkenteni lehetne a papírfelhasználást, ha belső megrendeléseinket online felületen végezzük, ha a fejlesztésre van javaslata, ha úgy látja, változtatnunk kellene a megszokotton. Ez hatalmas lehetőség a dolgozóknak, érzik, és joggal, hogy szükség van a gondolataikra. Évente átlagosan mintegy 1500 ötletet bírálnak el a szakértők. Az a dolgozó, aki a legtöbb vagy legjobb javaslatot teszi, jutalomban részesül” – így a kommunikációs igazgató.

A Tetra Pak Csomagolóanyag Gyártó Zrt. képviselői március 12-én, Kyotóban vehették át a TPM díj harmadik fokozatát a Japán Üzemi Karbantartási Intézettől. Ezzel a Tetra Pak az egyik leghatékonyabban üzemelő magyar vállalattá vált.